La Vanguardia (Català-1ª edició)

La joventut europea es dretanitza

Un estudi constata que els joves s’identifiqu­en cada vegada més amb valors de la dreta, com l’individual­isme

- JOAQUÍN LUNA

Els joves europeus de 18 a 24 anys se situen a la dreta, més fins i tot que segments d’edat conservado­rs –com els més grans de 65 anys–, segons una enquesta de la fundació liberal Fondapol, a París. “Tradiciona­lment, els sèniors tenen la reputació de votar més la dreta que els joves. Però el nostre estudi revela que les noves generacion­s s’autoposici­onen a la dreta”, assenyala en una entrevista a La Vanguardia el director de l’estudi Victor Delage.

“No coneixia aquest treball francès però les seves conclusion­s encaixen amb el que passa a Espanya. Ara tenim la joventut més identifica­da amb els valors de la dreta dels últims cinquanta anys si la comparació és amb les precedents. Els joves dels setanta i vuitanta eren especialme­nt d’esquerres. Van créixer amb el Vietnam, la primavera de Praga, les Brigades Roges... causes que avui no es donen”, observa el professor de la Universita­t Rey Juan Carlos i politòleg Javier Lorente, autor de l’estudi Els joves i la divisió esquerra-dreta a Europa els últims trenta anys.

“Qui no és socialista als vint anys no té cor, qui ho és als quaranta no té cervell”, assevera la frase atribuïda –erròniamen­t– a Winston Churchill–. És igual que no la digués mai, com tampoc Disraeli: la joventut europea del segle XXI ha deixat de ser esquerrana...

Els resultats electorals també corroboren aquesta apreciació. Majories de dretes governen en 21 dels 27 estats de la UE, sense comptar el Regne Unit. “Diversos factors expliquen aquesta inclinació dretana de la joventut. El predomini dels valors individual­istes entre les noves generacion­s està estretamen­t lligat a la desconfian­ça que expressen respecte a les institucio­ns i al sistema polític en el seu conjunt –assenyala Victor Delage, cap del servei d’estudis de Fondapol–. La decepció derivada de les promeses incomplert­es per la democràcia social (seguretat, justícia social i progrés) els porta a comptar només amb ells mateixos”.

Hi ha una altra expressió a l’estudi –fet a França, el Regne Unit, Alemanya i Itàlia– que pot sorprendre i va en la línia de la sacralitza­ció de l’individual. Quin segment d’edat és el més convençut que “els aturats podrien trobar feina si de debò ho volguessin?”. Els enquestats d’entre 25 a 34 anys (un 58% responen afirmativa­ment)!, seguits de la franja 18 a 24 anys (56%). Per als que tenen entre 50 i 64 18-24 anys 26%

FONT: 41%

anys, l’asseveraci­ó baixa un 52%.

“Ja fa anys que es detecta aquesta dretanitza­ció i exaltació de l’individual­isme a Europa. Els més fervents votants i admiradors de Berlusconi van ser els joves. Eren més conservado­rs als anys noranta que els seus pares i avis!”, assenyala Javier Lorente.

A l’individual­isme –forçat o no per la percepció que l’Estat és incapaç de garantir un avenir digne i estable, a diferència de generacion­s anteriors– se li suma un convencime­nt a l’alça que l’Estat interferei­x excessivam­ent en l’activitat econòmica privada. Així, un 55% dels interrogat­s de 18 a 24 anys –altre cop, la primera franja– creu que en conjunture­s de “dificultat­s econòmique­s”, com l’actual, “l’Estat hauria de tenir més confiança en les empreses i donar-los més llibertat”.

Per això “a llarg termini, la dretanitza­ció dels joves podria reforçar estructura­lment l’ancoratge dels partits liberals i conservado­rs a Europa”, afirma el professor Delage.

“L’esquerra ha perdut la capacitat de donar la seva forma al món”, va apuntar l’any 2010 el lingüista italià Raffaelle Simone. Ja no té la capacitat d’imposar en l’imaginari col·lectiu les seves receptes i solucions.

“Els desordres en curs transforme­n les nostres preocupaci­ons individual­s, de les quals l’esquerra no ha sabut donar resposta. El seu rebuig de debatre sobre grans envits –com la insegureta­t o les fractures culturals i identitàri­es– l’allunya d’una part de l’electorat, notablemen­t el més jove. Tal com l’estudi mostra, la percepció de la immigració està dominada per un judici negatiu al si de les noves generacion­s”, comenta Victor Delage. Un 56% dels enquestats de la franja de 25 a 34 anys creu que “hi ha molts immigrants al meu país”.

“La lleialtat als partits polítics és més baixa entre els joves, que cada vegada voten menys els partits radicals. Així, en el cas d’Espanya, Podem va irrompre amb força a les eleccions del 2015 però no s’ha consolidat”, observa el politòleg Javier Lorente.

“El predomini dels valors individual­istes entre els joves va lligat a la desconfian­ça cap a les institucio­ns”

 ?? ANDREJ ISAKOVIC / AFP ?? Recital del grup britànic Pulp en un festival a Sèrbia el 2011
ANDREJ ISAKOVIC / AFP Recital del grup britànic Pulp en un festival a Sèrbia el 2011

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain