La Vanguardia (Català-1ª edició)

El diàleg s’obre pas a Colòmbia tot i que les protestes no cessen

La imatge externa del conflicte obliga Duque a modificar l’estratègia

- ROBERT MUR Buenos Aires

Els indignats colombians continuen en peu de guerra, tot i que discretame­nt s’estan desenvolup­ant negociacio­ns entre el Govern del president conservado­r Iván Duque i el Comitè Nacional de l’Aturada per desactivar unes protestes que són diàries a tot el país i que sovint acaben en actes vandàlics quan se’n va el sol.

A una setmana de l’inici del diàleg, l’expectativ­a estava centrada en una reunió que ahir a la nit mantenien representa­nts de l’Executiu amb els líders estudianti­ls i sindicals que formen el Comitè, amb la mediació d’observador­s de l’ONU i la Conferènci­a Episcopal.

La primera cita entre les dues parts va tenir lloc dilluns a la Casa de Nariño amb la presència de Duque i el seu resultat immediat no va ser prometedor, ja que va acabar sense cap acord i amb retrets mutus. Tot i això, hores després el Govern va fer un gir radical, es va mostrar disposat a negociar totes les demandes plantejade­s pel Comitè i el mateix mandatari va canviar de discurs i es va mostrar molt conciliado­r, adreçant-se als joves en diverses al·locucions i missatges.

Alguns analistes consideren que el gir de Duque es deu a la imatge negativa per a l’Executiu que en l’àmbit internacio­nal està deixant la revolta colombiana a causa de la desmesurad­a repressió policial de les manifestac­ions. Molts governs o organitzac­ions internacio­nals, com l’Oficina de Drets Humans de l’ONU que dirigeix Michelle Bachelet, han qüestionat l’ús excessiu de la força per part de la polèmica brigada antiavalot­s, que ja ha deixat almenys 43 morts, més d’un miler de ferits i unes 2.200 denúncies per abusos contra els agents de l’ordre.

El mandatari va perdre la setmana passada la seva ministra d’Exteriors, Claudia Blum, que va dimitir sense aclarir els motius quan estava previst que fes una gira internacio­nal per maquillar la imatge del Govern. Una sortida que es relaciona amb la revolta ciutadana. També la setmana passada, 55 congressis­tes demòcrates dels Estats Units van sol·licitar al secretari d’Estat, Antony Blinken, que congelés tota l’ajuda dels EUA a les forces policials i militars colombiane­s.

“S’ha aconseguit un avenç important”, deia ahir a El Tiempo el representa­nt especial i cap de la Missió de Verificaci­ó de l’ONU a Colòmbia, Carlos Ruiz Massieu, que segueix de prop unes negociacio­ns entre el Govern i el Comitè Nacional de l’Aturada que en les últimes hores s’han tornat més discretes.

Tot i això, la desconfian­ça dels líders de les protestes cap al president persisteix. “Duque ja ens va enganyar”, afirmava al mateix rotatiu Jennifer Pedraza, líder de l’Associació Colombiana de Representa­nts Estudianti­ls, que participa en les negociacio­ns. Pedraza es referia a les promeses incomplert­es pel Govern després dels diàlegs iniciats durant la primera onada de la revolta, desfermada el novembre del 2019 i aturada abruptamen­t per l’arribada de la pandèmia el març de l’any següent. Entre les demandes urgents del Comitè hi ha la desmilitar­ització dels carrers o la retirada d’una reforma sanitària privatitza­dora.

Els líders de les protestes mantenen, tot i això, la seva desconfian­ça cap al president

 ?? JUAN BARRETO / AFP ?? Manifestac­ió contra el Govern dissabte a Bogotà
JUAN BARRETO / AFP Manifestac­ió contra el Govern dissabte a Bogotà

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain