La Vanguardia (Català-1ª edició)

Fam a Kàtmandu, festa a l’Everest

Una mestra de Mallorca impulsa el repartimen­t de menjar a nepalesos que s’han quedat sense res

- ROSA M. BOSCH

Dones, nens, gent gran, famílies i persones sense sostre van tornar a fer cua ahir al matí a les portes del menjador social obert per l’oenagé Hugging Nepal, a Kàtmandu, a la recerca de la seva ració de dal bhat, el plat nacional de l’Himàlaia a base d’arròs, llegums i verdures. “Avui [per ahir] hem repartit 351 paquets, però la gent vol repetir, és l’únic que mengen durant tot el dia, dilluns en preparem més”, explicava per telèfon des de la capital nepalesa la mestra i cooperant de Mallorca Maria Vives, una de les impulsores d’aquesta iniciativa per alleujar la situació en un país fuetejat per la covid.

Les imatges que diàriament es veuen a la zona de Paropakar Marga, a prop del gran mercat de fruites i hortalisse­s de Kalimati, amb centenars de ciutadans derrotats per la pobresa, que esperen el torn per recollir el dal bhat, contrasta amb la despreocup­ació i la certa opulència que no oculten algunes expedicion­s assentades al campament base de l’Everest.

Aquest cap de setmana alguns protagonis­tes de la gresca, sense mascareta, amb una copa a la mà i sense guardar ni de bon tros la distància de seguretat, van difondre als comptes socials vídeos exhibint com de bé s’ho estaven passant a l’interior d’una confortabl­e tenda gaudint del concert del cantautor de Detroit Mike Posner, un dels aspirants a coronar l’Everest. Alhora l’austríac Lukas Furtenbach, de l’agència del mateix nom, comunicava desolat que el seu equip abandonava el pla d’ascendir el sostre del món, per prudència, davant la proliferac­ió de malalts de covid en aquest enclavamen­t. Furtenbach afirma que mentre afloraven els primers casos algunes expedicion­s continuave­n “fent festes”. I el Govern negava que el virus també s’hagués instal·lat en aquesta muntanya.

Tornant a la preocupant situació que pateix Kàtmandu, lluny de les celebracio­ns a 5.350 metres d’altitud, Vives explica que

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain