La Vanguardia (Català-1ª edició)

Malestar al camp base

-

La cua de la fam de Kàtmandu contrasta amb la despreocup­ació d’alguna expedició a l’Everest. En un vídeo de dissabte es veu Nirmal Purja, Dawa Yangzum o Chhang Dawa, entre altres prestigios­os xerpes, de festa en una tenda sense mesures de seguretat les milers de persones que es dediquen a la venda ambulant no poden exercir la seva activitat mentre duri el confinamen­t, que el Govern ha prolongat fins a finals de maig. L’economia de molts nepalesos depèn del turisme i de feines informals, com vendre una mica de tot, transporta­r càrregues... Ocupacions des de fa més d’un any sota mínims.

Vives, llicenciad­a en Dret i mestra de castellà en una escola, es va instal·lar a Kàtmandu el 2015, poc abans del terratrèmo­l de l’abril. L’impacte que va tenir el sisme, amb prop de 9.000 morts, la va empènyer a muntar amb dos amics barcelonin­s vinculats també a aquest país, Edu Borés i Álvaro Quintana, l’oenagé Hugging Nepal per reconstrui­r escoles, entre altres iniciative­s.

El coronaviru­s els va portar a posar en marxa un menjador social que oferia menús a un preu simbòlic, 35 cèntims d’euro. “La gent que venia a dinar era pobra, però treballava, volíem que estalviess­in perquè es poguessin pagar el lloguer del pis o de l’habitació i altres despeses, però amb aquest últim confinamen­t el dal bhat és gratuït. Avui [per ahir] hem vist com moltes persones, famolenque­s, es posaven nervioses perquè en volien més”, explicava Vives.

Per dur a terme tota l’operació, Hugging Nepal compta amb sis treballado­rs locals i una desena de voluntaris. “A les set del matí comencem a cuinar. Tenim dos grups, el que empaqueta i el que controla les dues cues, una està destinada als ciutadans de més edat o amb alguna discapacit­at que no poden estar gaire temps dempeus esperant”, detalla Vives.

Hugging Nepal va començar amb 200 racions i avui probableme­nt duplicarà aquesta xifra. Els aliments els compren als comerços de la zona i també reben donacions de veïns. “Fins i tot van venir dues dones caminant des d’un poble pròxim per portarnos espinacs, d’altres ens donen sacs d’arròs. Aquest és l’únic menjar que ingereixen molts, sobretot els que dormen al ras, persones que en situació normal, sense confinamen­t, ja ho passaven molt malament”.

La bona notícia és que en aquests últims dies s’han reduït lleugerame­nt els casos de covid després del pic de més de 9.000 de dimarts. Dissabte se’n van comptabili­tzar 8.045.

Hugging Nepal augmenta cada dia les racions de dal bhat per donar resposta a centenars de persones

 ?? EDU BORÉS ??
EDU BORÉS
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain