La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’ANC amenaça de relegar els partits si no formen Govern

- JULIO HURTADO

“Si ens aboqueu a noves eleccions, l’ANC mai més no serà al vostre costat”. Aquest va ser el missatge principal de la manifestac­ió convocada per l’entitat independen­tista en una plaça Sant Jaume que no es va arribar a omplir.

Sota el lema “Som el 52%”, l’Assemblea Nacional Catalana va congregar ahir un miler llarg de persones per exigir als partits independen­tistes que es posin d’acord, deixin de banda les desavinenc­es per repartir-se “les engrunes del poder autonòmic” i formin un Govern que es posi a “treballar per la independèn­cia”.

Sense esmentar-los, la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, es va adreçar a ERC i Junts per advertir-los que, tres mesos després de les eleccions, estan davant l’“última oportunita­t” de formar un Govern “netament independen­tista”. “Ho tenim tot per guanyar la independèn­cia i estem més dividits i decebuts que mai”, va afirmar Paluzie, que va instar els partits a “aprofitar la majoria reforçada” sortida de les urnes el 14-F, que, al seu parer, confereix “més legitimita­t” a una declaració unilateral d’independèn­cia que el referèndum d’octubre del 2017.

“Podem estar darrere de vosaltres empenyent com ara, al vostre costat acompanyan­t-vos en el camí de la independèn­cia, però també podem estar al davant, i això no ho volem”, havia avisat abans el vicepresid­ent de l’ANC, David Fernández, per a qui ERC i Junts s’haurien d’asseure avui dilluns a negociar i “no aixecar-se fins a tancar un pacte d’investidur­a”.

Si no és així, va dir Paluzie a la conclusió de l’acte, es podria donar una “sorpresa” com la que va suposar l’Onze de Setembre del 2012, quan l’ANC va sorprendre per primera vegada per la capacitat d’organitzac­ió i el poder de convocatòr­ia. En aquesta ocasió, va augurar la líder independen­tista, podria sorgir una “nova onada creada des de les bases” capaç d’“emportarse els partits per davant” si continuen “dividint” Catalunya.

 ?? MARTA PÉREZ / EFE ?? Més d’un miler de persones es van concentrar ahir a Sant Jaume
MARTA PÉREZ / EFE Més d’un miler de persones es van concentrar ahir a Sant Jaume

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain