La Vanguardia (Català-1ª edició)

Caos judicial acabat l’estat d’alarma

La reforma legal perquè els TSJ controlin les restriccio­ns de cada autonomia dona peu a resolucion­s contràries

- CARLOTA GUINDAL

Les reformes del Govern espanyol són una invitació al caos”. Aquestes són les paraules d’un dels encarregat­s de revisar les resolucion­s judicials sobre les restriccio­ns que les comunitats autònomes estan emprenent després del final de l’estat d’alarma. Des que el 9 de maig l’Executiu va posar fi a la mesura d’excepció, els governs regionals estan imposant els límits dins del seu territori per intentar frenar l’expansió de la covid.

Tot i això, aquestes restriccio­ns han d’anar autoritzad­es pels tribunals superiors de justícia de cada comunitat. La raó és que el Govern de Pedro Sánchez va modificar la llei al setembre de l’any passat per donar aquesta funció de control a aquests òrgans judicials autonòmics. Ja llavors es temia que podia passar el que finalment ha succeït. S’estan adoptant decisions contradict­òries. Cada tribunal està interpreta­nt de manera diferent la llei de 1986 de Salut Pública, que s’està aplicant a les restriccio­ns.

Són dos els punts més problemàti­cs: el toc de queda i els tancaments perimetral­s. No hi ha consens sobre si aquesta restricció de drets fonamental­s com la llibertat de moviments, llibertat ambulatòri­a o el dret de reunió es poden acordar sense un estat d’alarma. La llei de salut pública és limitada em aquesta qüestió i són moltes les veus que han reclamat una reforma, que no ha arribat mai, atesa una previsible falta de consens.

El que sí que es va impulsar des de Vicepresid­ència va ser aprovar un decret llei, amb entrada en vigor el 9 de maig, el dia que es donava per acabat l’estat d’alarma, per fer un pas més judicialme­nt i que les resolucion­s dels TSJ anessin revisades pel Tribunal Suprem a través de recursos de cassació. Aquesta decisió, que no va ser consultada amb el mateix tribunal, va caure com una gerra d’aigua freda al Suprem, que considera que el Govern espanyol ha traslladat el pes de les decisions sobre les restriccio­ns a la seva esquena. “El Suprem es convertirà en el legislador per a les restriccio­ns per frenar la covid”, es lamenten magistrats de l’òrgan.

Aquests darrers retreuen a l’Executiu que els traslladi la responsabi­litat de fixar els límits de les restriccio­ns dels drets fonamental­s afectats per les mesures. La raó de ser d’aquest últim decret llei és que el Suprem fixi una doctrina perquè sigui aplicada per la resta de tribunals superiors de justícia i d’alguna manera s’estableixi una sintonia en les futures resolucion­s.

Tot i això, aquesta esperada postura de la Sala Contencios­a Administra­tiva

podria no arribar tan ràpid com pretenia el Govern central.

Ara per ara, al Suprem no hi ha arribat cap recurs per estudiar la proporcion­alitat de la mesura del toc de queda nocturn. Tribunals superiors com el del País Basc, les Canàries o Navarra s’han oposat a aquesta mesura perquè consideren que l’“ordenament jurídic no permet que les comunitats autònomes puguin acordar, fora de l’estat d’alarma, mesures restrictiv­es de drets fonamental­s amb caràcter general no individual­itzat”. Mentrestan­t, el tribunal de València ha autoritzat el toc de queda nocturn, i el de Galícia ha permès els tancaments perimetral­s de determinat­s territoris.

Ara per ara, l’únic govern autonòmic que ha recorregut la resolució és el canari però ha desistit de posar a sobre del tauler del Suprem el toc de queda, i ha limitat el seu recurs a la negativa dels tancaments perimetral­s. “Si no impugna cap de les parts els tocs de queda hem de ser congruents” i no entrar sobre el tema, expliquen des de l’alt tribunal.

Això vol dir que, almenys ara per ara, la Sala no entrarà al fons de l’assumpte i deixa així via lliure perquè la resta de tribunals continuïn adoptant les decisions que considerin oportunes. A més del recurs del Govern canari, que va arribar al Suprem dijous, en tenen un altre presentat tant per la Fiscalia com per la Junta d’Andalusia, contra la resolució per la qual es rebutja el confinamen­t del municipi granadí de Montefrío. En aquest cas, la Sala va determinar que “no és possible emparar interpreta­cions extensives que donessin cobertura jurídica a una limitació de drets fonamental­s de manera indiscrimi­nada i massiva”.

En el primer escrit presentat per la Fiscalia davant el Suprem, i a què

Hi ha malestar al Tribunal Suprem per l’última reforma del Govern central perquè revisi les restriccio­ns

Ara per ara hi ha dos recursos interposat­s a l’alt tribunal i ni l’un ni l’altre versen sobre el toc de queda

La Fiscalia presenta el primer al·legat davant el TS, amb els dubtes sobre la possibilit­at de tancar comunitats

ha tingut accés La Vanguardia, reconeix la “radical discrepànc­ia de criteri entre els diferents tribunals superiors”. El seu criteri és que s’ha d’analitzar la zona que es pretén tancar. No és el mateix fixar un tancament de tota una comunitat que el d’una localitat amb una elevada incidència de contagis. “Una interpreta­ció de l’article 3 de la llei orgànica 3/1986 absolutame­nt excloent, sense matisos, de la possibilit­at mateixa d’adoptar mesures sanitàries preventive­s davant el contagi fora de l’específic supòsit del control de persones malaltes i els seus contactes directes, pot determinar un greu perjudici per a l’interès general que es concreta en la protecció de la salut pública”, explica. La

 ?? MIGUEL BARRETO / EFE / ARXIU ?? El Govern canari –a la foto, una platja de Tenerife– ha recorregut al Suprem la prohibició de tancaments perimetral­s després de l’estat d’alarma
MIGUEL BARRETO / EFE / ARXIU El Govern canari –a la foto, una platja de Tenerife– ha recorregut al Suprem la prohibició de tancaments perimetral­s després de l’estat d’alarma

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain