La Vanguardia (Català-1ª edició)

El ‘momentum’ d’Els Verds alemanys

-

El 2019, els partits verds van aconseguir els millors resultats de la seva història a les eleccions europees, amb gairebé el 10% dels escons a l’Europarlam­ent. Un any més tard, la Unió Europea posava en marxa l’agenda més ecològica des que existeix la institució, prometent neutralita­t en les emissions a l’atmosfera per al 2050.

La causa ecologista guanya adeptes en augmentar la conscienci­ació sobre la crisi climàtica i això fa que alguns partits verds europeus estiguin millorant expectativ­es als seus respectius països. En aquest moment estan presents als governs de cinc dels vint-i-set estats de la Unió Europea. Sens dubte el país europeu on els ecologiste­s tenen més impacte polític és Alemanya. Davant les eleccions generals previstes per a finals de setembre, en què no es presentarà la cancellera Merkel, les últimes enquestes indiquen que Aliança 90/Els Verds i la CDU/CSU estan pràcticame­nt empatades, i alguns sondejos fins i tot assenyalen que els ecologiste­s guanyarien els comicis per davant de conservado­rs i socialdemò­crates. En relació amb les eleccions de l’any 2017, només Els Verds augmenten expectativ­es de vot i la candidata a la Cancelleri­a que presenten, Annalena Baerbock, és la tercera líder política més ben valorada.

Les possibilit­ats del partit ecologista alemany d’obtenir molt bons resultats són molt reals, sense descartar fins i tot ser la primera força al govern federal. Vint-i-tres anys després de formar coalició amb els socialdemò­crates, ara Els Verds han deixat enrere tots els tabús polítics i estan presents en el govern de diversos estats federats, fins i tot amb la CDU. Ja no miren només a l’esquerra. La seva unitat ara és més gran entorn dels seus líders i, sent encara fidels als principis fundaciona­ls de fa 40 anys d’accelerar la transforma­ció energètica d’Alemanya a les renovables, han introduït en la seva agenda altres temes “d’Estat” com la seguretat, la política exterior i les reformes econòmique­s.

Tots els sondejos atorguen al partit ecologista un paper decisiu al pròxim govern federal

Volen demostrar que també estan preparats per afrontar altres reptes del país, apostant per una política exterior més assertiva amb Rússia i la Xina, més despesa pública i un impuls del desenvolup­ament digital.

Si Aliança 90/Els Verds arriba al poder, ja sigui com a soci menor o amb la Cancelleri­a a les seves mans, ho farà en el moment en què Alemanya tancarà l’última central nuclear. Però no hauria de sorprendre que, guanyada aquesta batalla, el partit, que ha apostat pel pragmatism­e, es limiti a donar avís de rebuda i passar al següent assumpte. La formació passa pel seu millor moment polític tant per mèrits propis com pels errors de democristi­ans i socialdemò­crates. Han mostrat consens i unitat entorn de la seva candidata, mentre que el bloc conservado­r s’ha vist esquitxat per escàndols de corrupció, el desgast de gestionar la pandèmia i pugnes internes pel lideratge electoral.

Encara queden quatre mesos per a les eleccions a Alemanya i poden passar moltes coses. El bon ritme de la campanya de vacunació pot fer que la CDU remunti posicions, tot i que el seu candidat, Armin Laschet, és el més mal valorat a les enquestes. Caldrà veure, doncs, si el bon moment actual d’Els Verds és puntual i si els alemanys, propensos a apostar per l’estabilita­t i la continuïta­t, decideixen fer el salt i atorgar la seva confiança a les urnes al partit ecologista.

Però el que sí que està clar és que Els Verds alemanys s’han convertit pràcticame­nt avui en un partit de les classes mitjanes, un partit d’ordre. Són obertament europeiste­s i defensen més integració comunitàri­a. Arriben a la contesa electoral presentant-se com una alternativ­a viable de centreesqu­erra, capaç de liderar el país que és la primera potència econòmica d’Europa.

A l’actual Alemanya, aquest sembla ser el momentum, l’hora d’Aliança 90/Els Verds i tot indica que el seu paper en el primer govern federal post-Merkel serà decisiu.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain