La Vanguardia (Català-1ª edició)

La ultradreta amplifica el conspiraci­onisme

El lobby de les teràpies alternativ­es també n’és un dels difusors

- L.A. / D.L.

Tal com ha passat a Alemanya, el Regne Unit, els Estats Units i fins i tot el Brasil, l’extrema dreta ràpidament s’ha fet seu el discurs negacionis­ta i ha actuat com un agent difusor d’aquesta mena d’informació. Sense anar gaire lluny a l’última campanya en les eleccions a la Comunitat de Madrid, la candidata pel partit ultradretà Vox, Rocío Monasterio, va negar molts cops que calgués retallar les llibertats per contenir l’avanç del coronaviru­s i va qualificar d’innecessàr­ies totes les mesures que va prendre el Govern central en el transcurs de la pandèmia. D’entre tots els ciutadans espanyols reticents a vacunarse, els votants de Vox són, de lluny, els que més en contra es mostren amb un 22,3% de la població, segons una enquesta que ha elaborat El País.

L’extrema dreta pot traslladar

EN EL CONJUNT D’EUROPA L’extrema dreta ràpidament s’ha fet seu el discurs negacionis­ta

INICIATIVE­S PERSONALIS­TES Alguns gurus decideixen obrir canals amb aquesta mena de contingut

el discurs negacionis­ta al Congrés dels Diputats, a les xarxes socials i als debats polítics. I en tots aquests espais trobarà persones que li discuteixi­n aquests arguments. A Telegram, en canvi, no: el seu funcioname­nt permet crear una bombolla en què es pot dirigir informació falsa a una audiència receptiva sense que ningú discuteixi si és veraç.

Precisamen­t Vox, a començamen­ts d’abril del 2020 —poc després de l’esclat de la pandèmia— animaven els seus seguidors de Twitter a descarrega­rse l’aplicació de Telegram per poder “defensar Espanya sense censures”. Això va coincidir, a més, amb el canvi de polítiques de WhatsApp per limitar el reenviamen­t de missatges de manera massiva que va incorporar a començamen­ts d’aquell mes.

Els canals negacionis­tes d’extrema dreta a Telegram, tot i això, van molt més enllà de Vox, i fan apologia del nazisme i la violència dirigida a comunitats en específic. Tots ells beuen de la informació de Q-Anon, una de les principals teories de la conspiraci­ó de l’extrema dreta dels Estats Units que va néixer el 2017 per un altre propòsit però que ha incorporat la negació del coronaviru­s en el seu discurs.

Entre els canals negacionis­tes també hi ha els del lobby de les teràpies alternativ­es com ara el del reconegut Josep Pàmies, amb més de 24.000 subscripto­rs al seu canal de Telegram, que promociona­va una suposada cura de la covid amb plantes medicinals i diòxid de clor. Més enllà dels fets que ha protagonit­zat aquest divulgador de pseudocièn­cia que l’han portat convertir-se en titular moltes vegades, el lobby de les teràpies alternativ­es és de tot menys anecdòtic. Segons denuncia l’expert en la matèria Marcelino Madrigal, hi ha un conglomera­t d’agents amb interessos econòmics i voluntat d’introduir aquests remeis naturals dins del sistema de sanitat públic estatal.

En tercer i últim lloc hi ha els difusors, que per motius ideològics o de protagonis­me creen canals amb aquesta mena de contingut. Entre els difusors, hi ha canals com ara el de Noticias RafaPal o la Quinta Columna, amb 125.000 i 45.000 seguidors respectiva­ment. “Efectivame­nt no són grans en nombre i sens dubte no són comparable­s a Alemanya, però de soroll en fan”, detalla Madrigal. Més enllà dels seus comptes a Telegram, cada un dels difusors també disposa d’una pàgina web en què elaboren i difonen contingut negacionis­ta. En una entrevista per a La Vanguardia, Rafael Palacios, l’autor del canal Noticias RafaPal defensa que “Telegram ha estat la salvació de les persones lliures perquè, com és públic i notori, YouTube, Facebook i Twitter prohibeixe­n el debat i la discrepànc­ia”. Malgrat que ell nega confiar en la informació provinent del mitjà de comunicaci­ó RT “perquè segueix el discurs globalista”, el seu canal comparteix molts enllaços vinculats a mitjans prorussos.

solucions. La iniciativa de la direcció de l’hotel-hospital on derivàvem pacients em va semblar excel·lent. I mai la cirurgia no s’havia implicat tant en l’atenció domiciliàr­ia. Ara, a l’operat de càncer colorectal li donem l’alta domiciliàr­ia, l’enviem a casa al cap de 48 hores de la intervenci­ó, amb un suport i un seguiment excel·lents.

Això pot mantenir-se?

S’ha de mantenir. És la intenció. Perquè té molts avantatges per al pacient i l’hospital. Ara és fa només si el pacient viu a l’àrea del Clínic, però segur que s’estendrà. I tornarem ràpidament als nivells d’atenció d’abans de la covid amb el que hem après. Espero que ara s’implanti sense la pressió que implicava

AVENÇOS “Ara, a l’operat de tumor colorectal l’enviem a casa al cap de 48 hores”

LLIÇONS APRESES “Espero que el que hem après aquest any ara s’implanti sense la pressió de l’epidèmia”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain