La Vanguardia (Català-1ª edició)

Salut preveu debatre l’ús de les mascaretes les pròximes setmanes

- BARCELONA

Quan o en quins llocs es podrà prescindir de la mascareta és una cosa que es comença a plantejar, després que als EUA ja es permeti als immunitzat­s anar sense, tret de llocs com el transport públic. El secretari del Departamen­t de Salut, Marc Ramentol, va assegurar ahir a RAC1 que, a Catalunya, l’ús de la mascareta “serà un debat que tindrem segur a mesura que progressi la immunitzac­ió col·lectiva”. Va afirmar que a Salut estan atents a com evolucione­n aquestes mesures en països amb més població vacunada i que, “en funció d’aquest coneixemen­t i de com evolucioni l’epidèmia, serà un debat que tindrem les properes setmanes”. Va insistir, però, que la mascareta és una “mesura nuclear”. I en la mateixa línia es va pronunciar sobre la limitació de reunió a sis persones.

Tot apunta que Salut vol allargar aquestes mesures fins que estigui vacunada la majoria de la població (ara, un 31% s’ha posat una injecció, però només un 14,6% ha completat la pauta).

Amb tot, Ramentol es va mostrar convençut que aquest estiu “s’assemblarà més al del 2019 que al passat”. Tot i així, no va concretar si Salut donarà llum verda als festivals musicals multitudin­aris de juliol i agost, ni quan obrirà el lleure nocturn. Segons el responsabl­e sanitari ja es treballa amb aquests sectors, però les discoteque­s “seran l’últim sector que obri”. Va recordar que Salut i els experts veuen els actes massius, i més si són tancats o sense distància ni mascareta, com els de més risc de contagi. Va dir que a la conselleri­a són conscients de les expectativ­es creades, però no es veu l’ús dels tests d’antígens com l’element que faci més segur aquests actes públics, sinó “com una capa més de seguretat que es pot afegir” a la resta de prevencion­s. Això, quan el Govern central podria aprovar aquesta setmana la venda d’aquests tests a les farmàcies.

Ramentol va reiterar el que va dir divendres ell i la consellera, que les dades són bones i és improbable un rebrot. Amb les dades de Salut d’ahir, a Catalunya no hi ha hagut morts per covid els últims dos dies i només una dijous, tot i que les xifres podrien canviar avui per casos no notificats al dia. Dilluns, dimarts i dimecres van acumular 19 morts. Si es confirmen les dades, seria un altre gran descens setmanal. Ahir va pujar lleument el nombre d’hospitalit­zats (1.115 i 403 a l’uci), però la incidència va baixar a 192 casos per 100.000 habitants. Els casos setmanals han caigut l’última setmana a una mitjana de 850 al dia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain