La Vanguardia (Català-1ª edició)

Barcelona deixa de donar llicències per a clubs de cànnabis

El Consistori recorre contra una sentència del Suprem que anul·la les seves competènci­es

- LUIS BENVENUTY

L’Ajuntament de Barcelona ha deixat de tramitar llicències per obrir nous clubs fumadors de cànnabis. Si més no per ara, d’una manera provisiona­l, des de fa poc temps.

Sobre les vicissitud­s d’uns veïns del barri de Pedralbes que no volen que un establimen­t així obri als baixos de la seva finca, fonts municipals van respondre que el Consistori “espera una resolució judicial que determini quines són les seves competènci­es pel que fa a aquesta mena de clubs arran d’una sentència del Tribunal Suprem contra la normativa municipal que en regulava l’obertura i que permetia, per exemple, que obrissin clubs com ara el de Pedralbes”.

Les fonts no entren en detalls sobre aquesta suspensió, però afeen geixen que els serveis jurídics de l’Ajuntament de Barcelona ja van recórrer contra la sentència del Tribunal Suprem, una sentència que data de novembre, i que per ara s’ha obert un parèntesi. “I, fins que no es resolgui aquest recurs, els últims dies el Consistori no està atorgant noves llicències i, a més, està intensific­ant les inspeccion­s correspone­nts”.

El Tribunal Suprem entén que les competènci­es per autoritzar l’obertura d’aquesta mena d’establimen­ts són estatals, i en cap cas municipals. Aquesta interpreta­ció ve a coincidir amb la del Tribunal Constituci­onal, que anys enrere va declarar inconstitu­cionals normatives aprovades a Catalunya i Navarra, i també part de la del País Basc, pel que fa al funcioname­nt de les associacio­ns de fumadors de cànnabis.

Eric Asensio, secretari de la Federació d’Associacio­ns Cannàbique­s de Catalunya (CatFac), diu que ja a començamen­ts d’any l’Ajuntament de Barcelona va començar a dificultar la tramitació de llicències per obrir nous clubs. “Fa pocs anys una altra sentència va tombar el pla de l’Ajuntament de Sant Sebastià que regulava l’obertura de clubs a la ciutat. Era qüestió de temps que passés el mateix a Barcelona. A Catalunya uns 25 municipis van elaborar plans semblants , i ja hi ha un efecte dòmino. Molts ajuntament­s estan comunicant que les seves llicències ja no valen. Malgrat que aquest model que permet un accés controlat al cànnabis és estudiat a tot el món, les

quès de Sentmenat–. És que en aquest local dels nostres baixos va funcionar un restaurant i la seva sortida de fums ja estava instal·lada! No hi vam poder fer res... De totes manera estem pendents d’una prova d’olors a l’escala i a l’ascensor, a veure què aconseguim, perquè tenim un altre projecte de club molt a prop pendent de llicència, un altre funcionant a Gelabert, un altre a Josep Tarradella­s...”.

Així que els veïns d’aquesta finca de Pedralbes van aprovar una derrama i van engalanar la seva façana de pancartes de protesta. Aquí hi viuen nens, diu una d’elles, d’una manera molt sentida, destil·lant preocupaci­ó. “Ens van dir que muntarien un centre terapèutic entorn del cànnabis... Tot va començar al març. I després ens van reconèixer que hi hauria un espai per a fumadors... Però l’aforament del local és de 24 persones. Acabaran als jardins, on juguen els nens, i a les terrasses dels bars i no ens agrada la gent que atreuen aquests llocs! Parlem de drogues, qui vulgui conviure amb drogues, endavant, però nosaltres vivim en una zona residencia­l i familiar i no volem que els nens es trobin les burilles!”.

Es tracta d’un sentiment molt estès per aquí. Aviat les pancartes de protesta van penjar també per les façanes d’altres finques properes. “En total som més de 230 famílies. Tenim molt a prop el LiceuFranc­ès, una escola de dansa a la qual van moltes nenes, una guarderia... però per pocs metres no hi ha a prou distància. La vam mesurar amb el Google Maps. Uns doctors volen obrir una clínica a uns 90 metres...”. I la comunitat també va reformar els seus estatuts, per blindar-se. I tots es van posar en guàrdia. Perquè la clau de tot és a la xemeneia, que no la posin... Un parell de vegades van impedir als obrers de pujar al terrat, d’una manera pacífica, tots a una. La veritat és que les obres de reforma del local estan aturades des de fa dies. “I ara volem encarregar un informe a un arquitecte perquè demostri que en aquest celobert no hi caben els tubs necessaris per muntar la sortida de fums necessària. És la veritat! I sap el més curiós de tot això? No havíem estat mai tan units! Ara ens coneixem tots”.

La clau, diuen els bregats en aquests combats, és no deixar que els obrers instal·lin la xemeneia al terrat

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? La batalla de Pedralbes. Els veïns d’aquest edifici de Pedralbes estan decidits que de cap manera no obri un club de fumadors als seus baixos
MANÉ ESPINOSA La batalla de Pedralbes. Els veïns d’aquest edifici de Pedralbes estan decidits que de cap manera no obri un club de fumadors als seus baixos
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain