La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Barcelonet­a vol tancar la platja després d’un rècord de desallotja­ts

La Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra van dispersar més de 9.000 persones durant la matinada d’ahir

- BARCELONA

El botellot s’expandeix, les festes brollen descontrol­ades per tots els racons de Barcelona... i el barri de la Barcelonet­a ja està fart de ser l’inquietant pati de jocs d’aquesta pandèmia: demana que l’Ajuntament controli de debò l’aforament de les platges, i si no pot que almenys el controli a les nits, que no deixi que els incívics i els desconside­rats s’apropiïn dels espais de la ciutat i facin el que els doni la gana.

L’última crida a la responsabi­litat ciutadana del tinent d’alcalde de Seguretat no va fer efecte. Les paraules d’Albert Batlle no van calar en qui havien de calar. Al contrari. Probableme­nt si més no les van escoltar, les paraules.

La Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra van batre el seu propi rècord durant la matinada d’ahir, i llavors van desallotja­r 2.000 i escaig persones més que la nit anterior, més de 9.000 persones que s’ho estaven passant la mar de bé aglomerant-se a l’espai públic, cantant, ballant i bevent, entre altres coses, infringint les normes sanitàries. I de totes aquestes persones, més de 2.000 eren precisamen­t a la platja de Sant Miquel, davant la Barcelonet­a. Els passejos del Born i de Lluís Companys, molt a prop, van tornar a ser alguns dels espais més freqüentat­s de la nit.

L’associació de veïns del barri va advertir ahir que la situació és insostenib­le, i va exigir al govern de l’alcaldessa Ada Colau que prengui mesures extraordin­àries, que no es limiti a enviar agents a comminar els irresponsa­bles a comportar-se amb responsabi­litat, que prengui la iniciativa i s’asseguri que la gent fa un ús cívic del litoral, i si això no és possible que el tanqui per les nits, almenys de deu de la nit a set del matí, tal com va passar l’última nit de Sant

Joan. I ja posats a prendre mesures més contundent­s que els incívics i desconside­rats agafats in fraganti siguin castigats, recollint ampolles trencades o regant orins, per exemple.

Manel Martínez, portaveu d’aquesta entitat veïnal, detalla que el problema s’està cuinant durant bona part de la pandèmia, que durant els últims mesos la Barcelonet­a i els seus voltants es van consolidar com el pati de jocs de la ciutat, un paper que no va fer cap altra cosa que degenerar, que deixar un rastre d’ampolles trencades i orins pels carrers. “En realitat –prosseguei­x el representa­nt de l’associació de veïns–, referent a l’incivisme, lamentable­ment ja estem pitjor que el 2019, i sense tenir tot just turistes... La veritat és que la major part de les persones que estan omplint les platges aquestes nits són estrangere­s que resideixen a Barcelona, i no només estudiants, també gent més gran. Ens costa

Veïns del barri mariner també demanen càstigs exemplars per als incívics, com recollir ampolles trencades

molt d’entendre el seu comportame­nt. Tot el que passa a les platges té també conseqüènc­ies als carrers del barri. Últimament no fan només el que els dona la gana, també s’enfronten als veïns del barri que els recriminen les seves conductes. Llavors tiren ampolles als balcons, truquen als timbres, copegen les portes... Per això creiem que uns treballs comunitari­s no els anirien malament. Al cap i a la fi som davant un problema de convivènci­a. Si fins i tot, quan la policia els feia fora, n’hi havia que es posaven a cridar ‘tornarem!’ i coses així... és que hem de portar els sanitaris de l’hospital del Mar perquè parlin amb ells? L’Ajuntament ha de prendre la iniciativa”.

Fa mesos que els veïns de la Barcelonet­a alerten del progressiu agreujamen­t de la situació. No és la primera vegada que durant aquesta pandèmia alguna de les entitats del barri demana un control molt més estricte de l’ús ciutadà de les platges. Però segons subratlla Martínez el final de l’estat d’alarma i del toc de queda va accelerar aquesta degradació d’una manera inusitada, tant que ningú no s’esperava que passés el que està passant.

 ?? KIKE RINCÓN / EP ?? Molts veïns del barri de la Barcelonet­a ja estan farts de la proliferac­ió de festes
KIKE RINCÓN / EP Molts veïns del barri de la Barcelonet­a ja estan farts de la proliferac­ió de festes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain