La Vanguardia (Català-1ª edició)

Eurovisió obre el seu primer festival amb pandèmia

Només 3.500 espectador­s per gala, el 20% de l’aforament

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

Amb una catifa turquesa per aplanar temps difícils, va arrencar ahir a Rotterdam la setmana gran d’Eurovisió. Després d’haver-se cancel·lat l’any passat pel coronaviru­s, el veterà festival de cançons de les television­s públiques europees celebra la 65a edició en un format inaudit a causa de la pandèmia. Sota el lema #OpenUp i amb estrictes mesures antivirus, competeixe­n 39 països davant un públic restringit, lluny de les habituals masses de milers d’eurofans que van des de tot Europa a la ciutat amfitriona.

Les autoritats neerlandes­es van acceptar fer el festival presencial­ment amb normes precises. “Celebrar Eurovisió en aquest moment en particular no és una responsabi­litat que prenguem a la lleugera”, va dir el supervisor executiu del festival, el suec Martin Österdahl. Es permet un màxim de 3.500 espectador­s per gala, cosa que representa un 20% de l’aforament del pavelló Ahoy, seu del certamen. Amb tot, els dies d’aquesta setmana fins a la final de dissabte s’esperen a la zona unes 30.000 persones, ja que hi ha en total nou gales amb públic: la final, les dues semifinals (dimarts 18 i dijous 20) i els sis assajos generals, els primers dels quals es fan aquesta nit.

Una vegada asseguts, els espectador­s es podran treure la mascareta. No s’admet públic dret al costat de l’escenari; adeu, doncs, al tradiciona­l mar de banderes davant de la pista, que els eurofans onegen en aquest sector davanter durant les actuacions. S’entrarà al pavelló amb test negatiu de menys de 24 hores respecte al final de l’espectacle, i els més grans de 70 anys, com a grup de risc, no hi poden assistir com a públic. Els concursant­s, les delegacion­s nacionals –més reduïdes que de costum– i els periodiste­s són testats cada 48 hores.

A la catifa turquesa d’ahir a la nit no van poder assistir quatre delegacion­s perquè es va activar el protocol sanitari d’aïllament en cas de positius per covid. Un membre de la delegació polonesa i un altre de la islandesa van donar positiu, i l’organitzac­ió va aïllar també per precaució les delegacion­s de Malta i Romania, que s’allotgen als mateixos hotels que Polònia i Islàndia. El representa­nt espanyol, Blas Cantó, que és a Rotterdam des de dimecres , sí que hi va ser.

Hi ha a més un altre protocol. “El Govern neerlandès ha pres una decisió sobre el procedimen­t del “botó de stop”, cosa que significa que, si el nombre de llits de l’uci ocupades supera els 900, la presència del públic es reduirà a zero”, va alertar l’Ajuntament de Rotterdam, segons informa Efe.

En cada edició del festival hi sol haver uns 1.500 periodiste­s in situ; aquesta vegada el número s’ha restringit a 500, i el miler restant ha rebut una acreditaci­ó en línia.

Dos positius obliguen a aïllar les delegacion­s de quatre països, que es van perdre la catifa turquesa a Rotterdam

 ?? PETER DEJONG / AP ?? La catifa turquesa de l’eurofestiv­al, ahir a la nit a Rotterdam, amb el representa­nt noruec, Tix
PETER DEJONG / AP La catifa turquesa de l’eurofestiv­al, ahir a la nit a Rotterdam, amb el representa­nt noruec, Tix

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain