La Vanguardia (Català-1ª edició)

Millorar els resultats acadèmics, tot un art

Una escola incorpora discipline­s artístique­s per motivar l’alumnat

- SÍLVIA OLLER Girona

La Juana i la Yumara, de 4t i 5è de primària, imaginen que les mans són dos pinzells i mouen els braços i el cos al ritme del popular tema Malamente , de Rosalía. El resultat és una pintura reflectida en una pantalla interactiv­a que pren com a paleta de colors els tons pastel d’un quadre del futurista Umberto Boccioni. Qui fa possible aquesta màgia és l’artista visual Xavi Bové, especialis­ta en mapping i creador de projectes audiovisua­ls en què art i tecnologia es donen la mà.

No és l’únic artista que aquesta setmana ha passat per l’escola Font de la Pólvora de Girona, un centre d’alta complexita­t que participa en el projecte Tàndem, una iniciativa impulsada per la Fundació Catalunya La Pedrera i que uneix un centre educatiu i una institució de referència, en aquest cas la Fundació Ciutat Invisible-Temporada Alta, durant tres cursos per aconseguir canviar la metodologi­a del centre.

I segons reconeix la directora Pilar Marco,de mica en mica ho estan aconseguin­t. “Els llibres de text són testimonia­ls, la tasca basada en projectes ha vingut per quedar-se”, afirma. Hi ha més canvis: els mestres parteixen dels centres d’interès dels nens per ensenyar i aprenen dinàmiques noves per treballar les emocions dels infants, un aspecte que preocupa i molt els docents. “La motxilla emocional que carreguen aquests nens és enorme”, reconeix la directora d’una escola amb una taxa elevada d’absentisme escolar i un ambient socioeconò­mic desfavorit.

Si el treball de les emocions és bàsic en el dia a dia del centre, l’altra gran fita diària dels docents és la motivació. “Si no estan motivats, no fan res”, reconeixia Virgínia Calvo, tutora d’un grup “mogut” de cicle inicial mentre els observava aquest dimecres en un taller d’expressió corporal impartit per l’artista visual Lidia Zoilo González.

Aquests dies tots els alumnes del centre han treballat el concepte de llum d’una manera o altra: els de cicle infantil i inicial s’han familiarit­zat amb les ombres xineses gràcies a un taller impartit per la companyia de titelles Animamundi Teatre; els de cicle infantil han conegut els astres i planetes gràcies al planetari que Cel Obert, una entitat que acosta l’astronomia als nens, ha instal·lat al centre, i els grans han unit música i pintura en una instal·lació interactiv­a.

Mitjançant tallers, espectacle­s, sortides al teatre i altres activitats, aquesta setmana els artistes han plantat la llavor que inspirarà els docents les pròximes classes. “La feina dels artistes inspira la de les mestres”, resumeix

A Girona el projecte metodològi­c Tàndem neix entre la Fundació Catalunya La Pedrera i Temporada Alta

Alejando Sanflorent­ina, coordinado­r d’A tempo, el projecte educatiu de Temporada Alta.

Els de cicle inicial descobrira­n la importànci­a que la llum natural té per a la vida observant el creixement de les plantes, mentre que els de cicle superior s’endinsaran en la importànci­a de la llum en la fotografia i crearan el seu propi projecte fotogràfic.

Una manera de treballar que, segons Lluís Farrés, director de Coneixemen­t i Investigac­ió de la Fundació Catalunya La Pedrera, millora els resultats acadèmics i la valoració d’uns centres que estan molt estigmatit­zats.

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? Nens de cicle inicial durant una dinàmica d’expressió corporal amb l’artista Lidia Zoilo
PERE DURAN / NORD MEDIA Nens de cicle inicial durant una dinàmica d’expressió corporal amb l’artista Lidia Zoilo

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain