La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’art que ningú no va reclamar

El Museu de Granollers descobreix 56 obres confiscade­s durant la Guerra Civil que no van tornar als propietari­s

- JOSEP PLAYÀ MASET

Al’inici de la Guerra Civil, la Generalita­t va crear unes juntes locals de salvaguard­a per requisar les obres d’art de les esglésies i cases benestants i evitar-ne així la destrucció. Només a Granollers i comarca es van requisar més de vuit mil objectes artístics que es van amagar en llocs protegits dels incontrola­ts de les mateixes files republican­es i dels bombardejo­s franquiste­s.

Quan va acabar la guerra, les autoritats franquiste­s van tornar les obres als qui les van reclamar i van demostrar que n’eren els legítims propietari­s. Un estudi recent de l’historiado­r Arturo Colorado certifica que 8.710 obres van ser lliurades en dipòsit a museus, esglésies i altres entitats o particular­s de tot Espanya perquè ningú no les va reclamar. Al cap de 80 anys, encara no ho sabem tot del tràfec d’obres que hi va haver durant la guerra i la immediata postguerra. Calen més investigac­ions en l’àmbit local. És el que s’ha fet ara des del Museu de Granollers amb l’exposició Arqueologi­a d’un inventari, comissaria­da per Frederic Montornés i concebuda per l’artista Ignasi Prat.

L’encreuamen­t de dades de dos inventaris, del 1936 i del 1939, i d’un registre de 550 fotografie­s d’aquests objectes ha permès saber que es van requisar 7.872 objectes, se’n van tornar 4.186 i en van quedar dipositats al museu de Granollers 3.686. Si es descompten 3.000 rajoles, resta saber on són 600 obres.

Ignasi Prat ha identifica­t als fons del museu 56 obres que al seu dia van ser confiscade­s i que ningú no va reclamar. I les ha exposat juntes: pintures sobre fusta dels segles

XVII i XVIII, una talla policromad­a, fragments de púlpits del XVI, mènsules gòtiques, peces arqueològi­ques, quadres, ceràmiques, ventalls... L’exposició es complement­a amb els documents localitzat­s i fotografie­s d’Ignasi Prat dels llocs de procedènci­a de les obres requisades. Entre els emplaçamen­ts catòlics

A la comarca del Vallès Oriental es van requisar 7.872 objectes d’art el 1936 d’esglésies i finques

hi ha l’església de Sant Esteve de Granollers i les parròquies de L’Ametlla i Sant Pere de Vilamajor. De les finques de grans famílies destaquen la Casa Ramoneda de Granollers, que va servir com a magatzem d’obres; Can Rifer, a Sant Celoni, de Mercedes Mateu, germana de Miquel Mateu, propietari del castell de Peralada i alcalde de Barcelona el 1939 (se sap que dos dirigents locals van anar en un cotxe fúnebre a endur-se objectes); la finca Tavernera, de Vallromane­s, i la casa Muntadas, de Montornès del Vallès, del marquès de Santa Maria de Sants.

El conjunt és una radiografi­a que ens ajuda a entendre un passat encara amb moltes llacunes.

 ?? LV ?? Peces del fons del Museu de Granollers, requisades el 1936, que no van tornar mai als propietari­s
LV Peces del fons del Museu de Granollers, requisades el 1936, que no van tornar mai als propietari­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain