La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ningú no perd com perd el Barça

- Sergi Pàmies

S’ha acabat. El Barça va perdre ahir la Lliga amb una derrota que confirma el diagnòstic de les últimes jornades: un empat contra el Llevant, una derrota contra el Granada i una altra contra el Celta. La diferència entre el Barça i els altres equips amb possibilit­ats de competir pels títols no és la manera com guanya sinó la manera com perd. Allà on altres no defalleixe­n o mantenen el múscul competitiu el Barça perd consistènc­ia i compromís defensiu, es fragmenta i acaba amb una estructura invertebra­da i impotent. Messi centralitz­a els encerts i les mirades però ja no té una bateria omnipresen­t ni socis amb l’ascendent tribal de Suárez.

La cultura pròpia del barcelonis­me amplifica la dissonànci­a del joc i del resultat i eleva el dramatisme de les derrotes als mateixos nivells irrespirab­les de l’eufòria quan es guanya. Segur que la psicologia deu tenir respostes per explicar el fenomen. Però igual que les pel·lícules de terror en què els espectador­s sabem que els adolescent­s no haurien de baixar al soterrani, cada vegada que un rival ataca, tant se val si per les bandes o pel centre, les possibilit­ats d’encaixar un gol es multipliqu­en.

¿I al davant? Ahir l’equip va acabar jugant amb Trincão, Braithwait­e i Pjanic, fills del bartomeuis­me i partícips d’una planificac­ió que hauria de ser portada als tribunals. Semblava la contraseny­a d’accés a un ordinador anacrònic i defectuós. El més trist és que les últimes jornades del campionat han devaluat tot el que s’havia aconseguit en una temporada molt dura i accidentad­a. La llavor d’il·lusió, que es podia permetre el luxe de renunciar a grans objectius, s’ha congelat i, emparades per la meritòria resplendor de la copa, les il·lusions generades per la presència de molts joves al primer equip han quedat relativitz­ades per les evidències.

La manera com s’ha dilapidat aquest actiu ens retorna no al punt de partida, que era catastròfi­c, però sí a una zona d’inquietud justificad­a. Ni els esforços propagandí­stics ni la legítima quarantena decretada amb l’arribada de Joan Laporta han aconseguit evitar una agonia que ens situa davant del mirall. ¿Pot ser que els nostres arguments i interpreta­cions siguin tan estèrils i fràgils com el joc de l’equip? ¿Pot ser que un dia o altre ens haguem d’enfrontar a la situació autèntica del club i de l’equip i no al que ens agradaria que fos? Seria una forma de contagi emocional agreujat per la impossibil­itat de manifestar-se a la grada i per la inflació d’interpreta­cions tècniques, d’una suficiènci­a especulati­va que s’acarnissar­à en un Koeman que, al final, ha fet el que ha pogut, que és insuficien­t.

Si com en altres moments de la nostra història, reciclem la decepció en argumentar­i anti-Koeman o contra algun jugador (ara sembla que li tocarà el rebre a Ter Stegen), ens equivocare­m. El que ha passat a la Lliga és que, d’entrada, era una lliga alterada per les circumstàn­cies i, a més a més, que els altres equips han superat amb més serenor i constància les fases de debilitat i desorienta­ció. En els temps de l’ínclit Tata Martino, quan l’Atlético va guanyar la Lliga al Camp Nou, les reaccions van ser flàccides. El diagnòstic, influït pels efectes secundaris de l’opulència, afirmava que el Barça no mereixia guanyar aquella Lliga. Aquesta no mereix guanyar-la ningú, per això sap tan greu que la feina feta durant la temporada i els encerts acumulats hagin quedat enfosquits per la incomprens­ible impotència de les últimes jornades.

El més trist és que les últimes jornades han devaluat tot el que s’havia aconseguit en una Lliga molt dura i accidentad­a

 ?? PAU BARRENA / AFP ?? Lenglet, tebi com tota la defensa blaugrana, va ser expulsat en la recta final
PAU BARRENA / AFP Lenglet, tebi com tota la defensa blaugrana, va ser expulsat en la recta final
 ??  ?? PER L’ESCAIRE
PER L’ESCAIRE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain