La Vanguardia (Català-1ª edició)

Miller navega millor que ningú

L’australià venç sobre mullat en una cursa de supervivèn­cia amb sis abandoname­nts

- TONI LÓPEZ JORDÀ

“Sembla que sí, que la Ducati és la moto més forta en totes les circumstàn­cies... llàstima que no tingui el pilot més fort”, deixava caure sarcàstic l’australià Jack Miller al cap de poca estona de celebrar la segona victòria consecutiv­a aquest curs a MotoGP. De la calor de Jerez als bassals de Le Mans. L’aussie ,un dels pilots que millor navega en la classe reina, va fer un recital de conducció sobre mullat per aigualir la festa francesa a Johann Zarco i Fabio Quartararo, en una cursa flag to flag (amb canvi de moto), de pura supervivèn­cia, marcada per les múltiples caigudes (set) i per sis abandoname­nts, entre els quals el de Marc Márquez.

La de Le Mans, cinquena prova del campionat, va oferir el ball habitual de caigudes i incertesa dels dies d’aigua, malgrat que va arrencar la cursa amb pneumàtics llisos i amb una ja tradiciona­l mala sortida de les Yamaha, de Quartararo i Viñales, superades per un eixerit Miller. Primer avís de l’australià, que seria avançat en la segona volta pel de Roses, però aviat es posaria el vestit d’heroi del dia, així que va aparèixer la pluja.

Va passar a partir de la quarta volta (de les 27 programade­s). Les banderes blanques anunciaven aigua a la pista i els equips preparaven les motos amb els pneumàtics ratllats. Tres anys després tornava una cursa flag to flag (des de Brno 2017). Emoció garantida. La primera aventura per als pilots era mantenir l’equilibri en un asfalt que es convertia en pista de patinatge. Entre els perjudicat­s, Miller, que sortia de pista i cedia terreny, i Joan Mir, el campió, que se n’anava a terra i es retirava.

I entre els més llestos de la classe, un Marc Márquez que volia treure profit d’un pilotatge menys físic i més instintiu. El cerverí va ser el primer a canviar a la moto d’aigua i es va situar líder en la cinquena volta. Una sensació que no experiment­ava des del GP d’Espanya 2020, aquell on es va destrossar l’húmer. El 93 va prendre el comandamen­t i va liderar durant tres voltes, perseguit per Quartararo,

El pilot de Cervera va arribar a liderar tres voltes en aigua, però va caure dos cops i va acabar plegant

ESTRENA DE GAS GAS La marca catalana suma la primera victòria en el Mundial amb el triomf de Sergio García Dols en Moto3

que va protagonit­zar una de les accions còmiques del dia quan va pujar a la moto del seu company Viñales en el canvi de muntura als garatges. L’error li costaria una long lap.

Per uns moments es reprenia la història que havia quedat interrompu­da a Jerez 2020, el duel entre el català i el seu deixeble francès, tots dos rodant al capdavant, i amb Miller, qui si no, tercer, amb la canya preparada.

Tot i això, la pugna promesa entre Márquez i Quartararo es va quedar en foc d’encenalls quan va caure en la vuitena volta el de Repsol Honda. El català acumulava 1,5 segons sobre el francès quan a l’arribar al revolt 14 la moto el va escopir cap al cel al perdre adherència, va sortir per orelles i va picar amb duresa amb l’asfalt, tot i que va poder tornar a pista en 18è lloc.

Es quedava sol al capdavant Quartararo, per davant de Miller, que havia de complir dues long laps de càstig per excés de velocitat en el pit-lane. “No sabia per què... Què he fet malament, si no vaig sortir de pista? Si era per excés de velocitat, d’acord, perquè a Le Mans tinc una col·lecció de multes”, reia l’aussie, que va perdre molt poc temps (es va endarrerir a dos segons de Fabio), però anava sobrat i en un gir ja estava enganxat a la Yamaha.

Miller estava encès. En la volta 12 va clavar la destralada en la baixada a Quartararo per arrabassar­li la primera posició, i en un gir ja li posava 4 segons, ja que el francès havia de complir la seva long lap de càstig. Li marxava l’australià, que s’arribava a distanciar a més de 7 segons. I el superava el seu paisà Zarco a falta de 6 voltes.

Tot i així, Quartararo tancava el seu Gran Premi de casa al tercer calaix del podi i per un sol punt recuperava el liderat, que li havia usurpat Bagnaia a Jerez. “Un podi a casa, en aquestes circumstàn­cies d’aigua, després d’una operació (de la síndrome compartime­ntal) és com una victòria per a mi”, deia el francès, gran aspirant al títol del 2021. Si ningú no el frena.

L’altre nom propi del dia va ser el de Gas Gas. La marca d’origen català –propietat de KTM– va aconseguir la primera victòria en el Mundial de velocitat de la mà de l’equip Aspar i del castellone­nc Sergio García Dols en Moto3.

 ?? JEAN-FRANCOIS MONIER / AFP ?? Jack Miller acaba d’avançar Fabio Quartararo a Le Mans i es dirigeix cap a la segona victòria
JEAN-FRANCOIS MONIER / AFP Jack Miller acaba d’avançar Fabio Quartararo a Le Mans i es dirigeix cap a la segona victòria

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain