La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les sortides a borsa es desinflen per l’auge dels fons de capital privat

Les empreses ajornen els plans malgrat les bones perspectiv­es inicials per al 2021

- CONCHI LAFRAYA

A finals del 2020 i amb l’inici del 2021 es va vaticinar un any bo per a les sortides a borsa. Fins al president de la CNMV, Rodrigo Buenaventu­ra, va avançar que n’hi hauria “mitja dotzena” el primer semestre de l’any. L’any passat només va debutar al mercat espanyol Soltec, dedicada a renovables, que va acabar amb la sequera d’operacions d’aquest tipus.

Tot i això, a mesura que avancen els mesos no es compleixen les expectativ­es. De les 20 sortides a borsa que s’han dut a terme a Europa només dues han estat a Espanya, segons les dades facilitade­s per Bloomberg fins al 7 de maig (vegeu el gràfic). La primera va ser el salt al parquet de la companyia d’asseguranc­es Línia Directa, el 29 d’abril. No ha estat una operació tradiciona­l, sinó un spin-off de Bankinter. Tècnicamen­t va ser un listing, que va consistir que 57.000 accioniste­s de Bankinter van rebre un títol de la companyia d’asseguranc­es. S’hi va repartir un 82,6% del capital de la companyia d’asseguranc­es i el banc en manté el 17,4% restant. El 100% de la companyia es va valorar en 1.434 milions d’euros. La segona que va debutar en borsa va ser el grup gallec de renovables Ecoener, que presideix Luis de Valdivia. L’evolució en borsa de l’empresa ha estat molt fluctuant. El seu primer dia de cotització, el 4 de maig, es va arribar a desplomar un 15,25% i al cap de pocs dies s’ha revaloritz­at un 24%.

Un dels sectors que més expectativ­es estava creant per incrementa­r la presència al mercat continu era el de les energies renovables. Empreses com la filial de renovables d’Acciona, Capital Energy, Factorener­gia o Gransolar també sospesen fer el salt al mercat borsari. El grup de renovables Opdenergy, que presideix

Javier Chaves Martínez, va ajornar la sortida a borsa el 5 de maig. El motiu? Dificultat­s per cobrir totalment l’oferta d’accions plantejada. S’havia fixat l’objectiu d’aconseguir 400 milions en una ampliació de capital, sobre una valoració total d’uns 1.600 milions.

Ara tots els ulls d’assessors, inversors i analistes estan posats sobre la divisió de renovables d’Acciona, que té previst col·locar entre un 25% i un 50% del capital de la seva joia de la corona entre inversors institucio­nals. Es tracta d’una filial valorada en més de 10.000 milions d’euros.

Per la seva part, Repsol ja ha anunciat que continuen totes les opcions obertes, però és més factible donar primer entrada a un soci estratègic en la seva filial de renovables i al cap d’un parell d’anys fer-la saltar al parquet.

Amb el context econòmic actual, els fons de capital risc estan pagant múltiples sobre el benefici brut d’explotació superiors a 11 vegades, tant als Estats Units, com a Europa. Aquests preus rebaixen les expectativ­es sobre la borsa.

Per Noelle Cajigas, sòcia responsabl­e de Mercat i Capital Markets de KPMG a Espanya, “la

OPERACIONS QUE ES FRENEN Firmes d’energies renovables que estudiaven sortir a borsa ara s’ho repensen

SECTORS EN AUGE Les empreses amb base tecnològic­a continuen captant l’atenció dels inversors borsaris

borsa ja no ofereix preus tan atractius per megawatt/hora com les perspectiv­es creades fa uns sis mesos; tot i això, els fons especialit­zats en infraestru­ctures o energètics estan oferint preus millors”. Per això les companyies han frenat els seus plans.

Cajigas explica que “només veurem sortides a borsa clares als sectors que encaixen bé amb les preferènci­es dels inversors (tecnològiq­ues, biotech...) i d’aquestes companyies no n’hi ha tantes, a Espanya tampoc”. Segons la seva opinió, “el que importa és el que decideix l’inversor final. Però també les family offices, les grans fortunes llatinoame­ricanes, els fons sobirans .... són els que trien què fer, i hi ha una tendència estructura­l cap al sector privat perquè les rendibilit­ats històrique­s generades són més grans”.

Segons l’opinió de Juan Pedro Asencio, professor del màster en control de gestió de la Universita­t Internacio­nal de La Rioja, “la volatilita­t a la borsa la primera part de l’any i les expectativ­es de valoració més baixes estan endarrerin­t les sortides a borsa”. I afe

. 1. , 1.741,54 4,

 ?? VEGA ALONSO / EFE ?? La volatilita­t a la borsa espanyola els primers mesos de l’any ha endarrerit el salt d’empreses al parquet, sobretot del sector de renovables
VEGA ALONSO / EFE La volatilita­t a la borsa espanyola els primers mesos de l’any ha endarrerit el salt d’empreses al parquet, sobretot del sector de renovables

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain