La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’aleteig de la poma

- Josep Maria Ganyet

L’efecte papallona es fa servir per explicar com un petit canvi en un estat determinat d’un sistema complex pot resultar en grans canvis en un futur estat. El terme es fa servir en teoria del caos i el va proposar el matemàtic i meteoròleg Edward Lorenz per il·lustrar la impredicti­bilitat d’un tornado. El moment exacte de la seva formació, la seva força i la seva trajectòri­a estan influïts per petites pertorbaci­ons, també la de l’aleteig d’una papallona setmanes abans a l’altra punta de món. Sembla que el nom el va treure del relat El so d’un tro (1952) de Ray Bradbury, que explora com la mort d’una papallona en el passat pot canviar el futur de manera dràstica. A Catalunya aquest efecte el va popularitz­ar els anys vuitanta el Capità Enciam a la cadena TV3, amb aquell missatge de “Els petits canvis són poderosos”.

Això ve a tomb perquè Apple ha introduït un “petit canvi” que pot resultar molt poderós: a la versió 14.5 dels seus sistemes operatius per a iPhone i iPad hi ha aparegut una opció a la configurac­ió de privacitat que es diu “Permís per rastrejar-te”, desactivad­a per defecte. L’opció permet desactivar (en realitat activar) la recollida de dades que tercers fan del nostre comportame­nt mentre utilitzem el mòbil.

Fins ara, els desenvolup­adors tenien accés a l’identifica­dor únic del dispositiu (IDFA) que els servia per mostrar publicitat personalit­zada. A partir de la versió 14.5 per accedir-hi hauran demanar-li permís a l’usuari que rebrà el missatge “Vols permetre que la aplicació ‘tal’ rastregi la teva activitat a llocs web i aplicacion­s que siguin d’altres empreses?”. Apple podia haver fet servir l’eufemisme “continguts personalit­zats” o “millor servei” que és el que fan servir Google i Facebook quan ens demanen permís per rastrejar-nos. L’ús del terme “rastrejar” no és innocent.

Moltes pàgines web i aplicacion­s mòbils comparteix­en les dades que genera la nostra activitat amb xarxes d’anunciants que els subministr­en anuncis personalit­zats. Una d’elles és la de Facebook que factura 84.000 milions de dòlars anuals (uns 69.000 milions d’euros) en concepte de publicitat, que el primer trimestre del 2021 es van veure incrementa­ts en un 45% arribant als 25.400 milions (uns 20.900 milions d’euros). Segons un estudi propi, Facebook estima que un 80% dels usuaris de dispositiu­s d’Apple no activaran mai el seguiment, cosa que implicaria unes pèrdues d’un 5%.

Facebook ha tornat a tirar d’eufemismes. En una potent campanya de relacions públiques a escala global ha contractat pàgines senceres a diaris contra la mesura, ha publicat vídeos amb entreviste­s a propietari­s de petits negocis que depenen de la segmentaci­ó d’usuaris de Facebook i demana als usuaris de les versions 14.5 d’Apple que activin el rastreig si volen contribuir que Facebook i Instagram continuïn essent de franc (smiley de llagrimeta).

L’aleteig d’Apple ha provocat un tornado a Facebook. Només espero que es faci prou gran perquè s’emporti per sempre el model publicitar­i actual basat en el seguiment.

Un petit canvi en la publicitat en línia pot convertir-se en un tornado que se l’emporti per sempre

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain