La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pastors digitals gràcies al satèl·lit

Hispasat garanteix la connexió a internet a tot el territori, compromesa amb Brussel·les

- PILAR BLÁZQUEZ

Nom, constants vitals, quantitat d’ingesta d’aigua, ubicació exacta... El control sobre cada un dels caps de bestiar és exhaustiu en una extensió ramadera a la serra avilesa, però qui ho fa no és el pastor de tota la vida sinó el que es podria anomenar el “pastor digital”. Al mig de la muntanya un sensor col·locat a tall d’esquellot digital és capaç de recollir totes aquestes dades i enviar-les a la tauleta del propietari de la ramaderia a través d’internet. I no, enmig del camp no arriba la fibra, ni tampoc hi ha cobertura wifi. El miracle és possible gràcies a la cobertura per satèl·lits que ofereix Hispasat.

Aquest exemple respon a una de les proves pilot feta per Hispasat juntament amb dos socis, Digital Animal i Eurona, que van ser la llavor del que el 2021 ja és una realitat. Gràcies a anys de desenvolup­ament en projectes com el descrit, Hispasat, ara controlada pel seu accionista majoritari Red Eléctrica, posa al Govern en safata la possibilit­at de complir abans d’hora amb un dels compromiso­s principals assumits al Pla de Recuperaci­ó, Transforma­ció i Resiliènci­a enviat a Brussel·les. Al pla s’ha marcat l’any 2025 com a límit per garantir una connexió a internet de 100 MBps a tots els pobles d’Espanya i trencar així amb la fractura digital territoria­l.

“Nosaltres anem més enllà. Ja tenim disponible els 100 MBps no només a totes les localitats, sinó al 100% del territori. Això no només és útil per al control ramader i agrícola, sinó també per garantir la seguretat dels boscos o garantir la connexió en mobilitat donant accés a internet en avions, vaixells, camions, cosa que és clau per a les cadenes logístique­s. Per al 2026 aconseguir­em donar 200 MBps”, va explicar Jordi Hereu, exalcalde de Barcelona i president actual d’Hispasat, durant una presentaci­ó del pla de negoci de la companyia feta fa uns dies.

En aquest pla es preveuen inversions de 600 milions d’euros, que Hispasat afrontarà amb el seu propi flux de caixa sense necessitat d’endeutar-se, i que, a més de l’aposta per la connexió a internet, té com a focus el creixement a Amèrica. La companyia disposa de satèl·lits que donen cobertura a Llatinoamè­rica, amb una important presència en la connexió 4G per a serveis financers. “El nostre compromís amb Llatinoamè­rica és total i absolut. Hi veiem molt marge, és d’on procedeixe­n dos terços dels nostres ingressos”, va reconèixer Hereu.

Però no només s’han posat els ulls al sud d’Amèrica o, més aviat, els satèl·lits. El nord també apareix en la seva òrbita d’interès. El 2020 posaran en funcioname­nt un nou satèl·lit amb cobertura a Amèrica del Nord, l’Amazones Lexus, per al qual ja tenen firmats contractes amb diferents clients, com Grenlàndia, el departamen­t de Defensa dels EUA i, el més significat­iu, la provisió de connexió a internet de la flota d’avions d’una companyia dels Estats Units, amb una potència que segons va explicar el conseller delegat, Miguel Ángel Panduro, “multiplica per deu la dels satèl·lits actuals”.

El pla de negoci que s’estendrà fins al 2025 preveu a més una diversific­ació de l’activitat sota el que anomenen la “nova Hispasat”. “Es tracta d’adaptar la nostra activitat a una realitat en continu canvi on la transmissi­ó del senyal de vídeo, abans clau en el nostre negoci, ha deixat de ser la base dels ingressos a causa de la irrupció de la fibra, i volem apostar per la innovació. Explotar els nostres serveis de satèl·lit per oferir productes d’emergència, cibersegur­etat amb distribuci­ó de claus quàntiques o per proveir de connexió a l’internet de les coses...”, va assegurar Panduro.

La diversific­ació també passa per tenir una presència important al pla de recuperaci­ó. Hispasat és present en 17 manifestac­ions d’interès per atreure fons europeus, així com en projectes espacials a escala europea, en representa­ció d’Espanya. “Els fons Next Generation són una oportunita­t que Hispasat no vol deixar passar. Volem ajudar i contribuir perquè Espanya faci el do de pit que se li exigeix, però no necessitem els fons per al desenvolup­ament del nostre pla estratègic”, va puntualitz­ar Panduro.

La companyia invertirà 600 milions d’euros a través d’un pla de negoci centrat a créixer a Amèrica

 ?? HISPASAT ?? Ramaderia amb sensors connectats per a control via satèl·lit d’Hispasat
HISPASAT Ramaderia amb sensors connectats per a control via satèl·lit d’Hispasat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain