La Vanguardia (Català-1ª edició)

Indústria tranquil·la

Meco factura 3,1 milions amb la fabricació de màquines entallador­es

- BLANCA GISPERT

Aliena al declivi que viu la indústria catalana, Meco ha sabut trobar una veta de mercat en la fabricació de màquines entallador­es, productes que exporta a 30 països del món i que li han permès créixer de manera sostinguda en el temps. “Fins i tot hem resistit el primer any de pandèmia”, assegura Juan José Peirón, director i segona generació del negoci familiar, nascut a Valls l’any 1984. La companyia va facturar tres milions d’euros el 2020, davant els 3,5 milions del 2019, i va mantenir el resultat en positiu (sense època de crisi els marges bruts solen estar entre un 10-15%). També va conservar la plantilla –formada per una trentena de treballado­rs– sense aplicar-hi cap ajust temporal.

Meco fa dècades que està especialit­zada en la producció de diverses màquines entallador­es per a la indústria de diferents sectors: l’automotriu, aeronàutic, naval, alimentari o el metal·lúrgic, entre d’altres. Amb tres solucions patentades, els seus aparells permeten produir xavetes, que són les ranures que cal fer en peces fefrenar mella perquè encaixin i funcionin en multitud d’engranatge­s, siguin cadenes de producció d’aliments, cotxes o avions. La companyia les ven a grans multinacio­nals com Kelloggs, Affinity, Repsol, o Cargill, per posar-ne alguns exemples significat­ius. “Exportem un 75% de les màquines a l’estranger, especialme­nt als Estats Units (35%), Alemanya i Europa de l’Est. Ara ens estem obrint al nord de l’Àfrica i l’Orient

L’empresa de Valls exporta un 75% de la maquinària a 30 països, entre els quals destaquen els EUA

Mitjà, on la indústria s’està despertant”, comenta el director general.

A més, la companyia té una altra divisió especialit­zada a prestar serveis d’enginyeria i mantenimen­t a grans empreses industrial­s de la demarcació de Tarragona. Durant els anys previs a la pandèmia, aquesta divisió tenia un pes d’un 40%, però el 2020 va créixer un 60% perquè les vendes de màquines es van durant els mesos de paràlisi econòmica. “La cancel·lació de fires i congressos va frenar les comandes i vam intentar potenciar l’estratègia de venda en línia per compensar-ho”.

Aquest any Peirón confia a tornar a la normalitat i obtenir uns ingressos de quatre milions d’euros, una xifra que seria un rècord en la història del negoci. El directiu destaca la venda recent de la seva màquina més gran mai construïda a una empresa del sector siderometa­l·lúrgic d’Ucraïna. “L’aparell permet elaborar xavetes i ranures amb un sistema totalment integrat amb la indústria 4.0. El R+D sempre ha estat important per a Meco, invertim un 15% dels recursos en innovació”, detalla.

La propietat de l’empresa està exclusivam­ent a les seves mans. El seu pare, Juan Antonio Peirón, ja no és a l’accionaria­t, però continua estant vinculat al negoci. “No ha arribat a retirar-se mai de les seves funcions. Si no fos per la covid, vindria cada dia a la fàbrica. L’experiènci­a que té ens aporta un valor incalculab­le”. Peirón comenta que l’empresa pretén mantenir el caràcter familiar que sempre l’ha definit i rebutja l’entrada de socis industrial­s o d’inversors.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain