La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Perejil de Sánchez

-

Tots els governs d’Espanya han patit algun conflicte diplomàtic amb el Marroc. Des d’Adolfo Suárez i els pesquers espanyols que eren capturats en aigües marroquine­s sota el regnat de Hassan II fins al famós incident de l’illot del Perejil, en època de José María Aznar, que va ser ocupat per sis cadets del govern alauita, fins que Espanya hi va enviar al seu exèrcit. “Perejil espanyol!”, se’n recorden? La sobirania de Ceuta i Melilla, reclamada pel Marroc, i la difícil situació del Sàhara Occidental, que va passar de colònia espanyola a control marroquí sense cap acord internacio­nal, han estatminan­tpermanent­mentlesrel­acionsentr­eelsdospaï­sos.Siaaixò s’hi suma l’amenaça constant de milers d’immigrants africans que volen arribar a Espanya i el control dels quals depèn de la permissivi­tat fronterera de les autoritats del Marroc, s’entén que les relacions diplomàtiq­ues no siguin fàcils.

Però sembla que aquesta vegada la resolució del conflicte serà molt més complicada que en altres ocasions. Pedro Sánchez ho ha vist ràpid i va anul·lar l’agenda internacio­nal per viatjar ahir a Ceuta i posar-se al davant de la manifestac­ió. El Marroc ha permès l’arribada de 8.000 immigrants a Ceuta en 24 hores i aquesta vegada el Govern nord-africà no ha dissimulat com si la cosa no anés amb ells. L’ambaixador­a del Marroc a Espanya, Karima Benyaich, va ser molt directa ahir quan va afirmar que “hi ha actes que tenen conseqüènc­ies i s’han d’assumir”, al·ludint a la decisió d’Espanya de donar atenció mèdica al líder del Front Polisario, Brahim Ghali, hospitalit­zat a Logronyo.

El Marroc se sent fort després del suport mostrat per l’expresiden­t Donald Trump, que el desembre de l’any passat va mostrar el reconeixem­ent a la sobirania marroquina sobre el Sàhara. A Rabat li agradaria que Espanya s’alineés amb la posició de proposar una autonomia sota la sobirania del rei de del Marroc, Mohamed VI. De cara a un estiu proper amb milers de pasteres disposades a creuar l’Estret, la solució no es preveu fàcil.

Espanya ha d’anar a totes però també la

UE. No és un contenciós entre dos països i Brussel·les ha de fer-hi alguna cosa més que bonics discursos de suport com el que va fer ahir.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain