La Vanguardia (Català-1ª edició)

Israel es resisteix a una treva

Palestins a Israel, Cisjordàni­a i Jerusalem marxen units per Gaza

- JORDI JOAN BAÑOS Istanbul. Correspons­al

No hi ha Cúpula de Ferro que protegeixi del mal que s’està causant a la imatge d’Israel, concloïa ahir un editorial del moderat The Jerusalem Post. La voladura d’un edifici rere un altre amb pretextos vagues i els intents de matar el missatger a Gaza estan aixecant polseguera.

Alguns dels més estrets aliats de la democràcia israeliana multipliqu­en les crides que es tanqui ràpidament un alto el foc, al punt del desè dia d’hostilitat­s entre un dels exèrcits més moderns del món i les milícies d’“un camp de presoners”, segons la definició que va fer al seu dia l’expremier britànic David Cameron.

El cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, va cridar ahir a “aturar la violència immediatam­ent, per protegir els civils i permetre l’accés d’ajuda humanitàri­a a Gaza”. Es feia ressò de la posició de tots els països de la UE, excepte d’Hongria.

No en va, com ahir Donald Trump, Viktor Orbán forma part amb Jair Bolsonaro i Narendra Modi del club d’incondicio­nals de Benjamin Netanyahu.

Mentrestan­t, les sofisticad­es bateries israeliane­s han fet caure el 90% dels coets de fabricació casolana de les brigades Al-Qassam i Al-Quds, braços armats, respectiva­ment, de Hamàs i de la Gihad Islàmica. Ahir dos treballado­rs tailandeso­s morien a prop d’Ascaló a causa d’un coet que va deixar un ferit greu.

Malgrat la pertorbaci­ó de la vida quotidiana, malgrat l’angoixa que generen, malgrat el perjudici econòmic –amb l’aeroport de TelAviv semiparali­tzat– i malgrat la intenció assassina, la xifra de morts en territori israelià per aquests coets es redueix fins ara a 12. En comparació, els bombardejo­s selectius sobre fàbriques, habitatges i infraestru­ctures de Gaza han causat 213 morts. Hamàs i Gihad Islàmica reconeixen la mort de tot just vint milicians, una xifra que l’exèrcit israelià multiplica.

A la Cisjordàni­a ocupada, 20 palestins ja han mort en protestes violentes contra les forces israeliane­s. L’ombra d’una tercera intifada truca a la porta. Dilluns a la nit, les brigades de Màrtirs d’AlAqsa –vinculades a Fatah– van desfilar per primera vegada en setze anys pels carrers de Ramal·la, emmascarat­s i disparant enlaire.

Més preocupant encara per al Govern en funcions de Netanyahu és el fet que, aquesta vegada, la destrucció de Gaza –com abans la repressió a l’esplanada de les Mesquites i els desnonamen­ts de Xeikh Jarrah– està unint els palestins, “als dos costats de la línia verda”, com assenyala el diari progressis­ta Haaretz.

Ahir una vaga general convocada per la societat civil va aconseguir mobilitzar a favor de Gaza milers de persones, des de la trossejada Cisjordàni­a fins a les ciutats àrabs o mixtes del nord d’Israel. A Haifa, com a Betlem o Jerusalem Est o Hebron, van tancar les botigues, van faltar a la feina i, després, es van unir a les marxes, sota un mateix cel. Una companyia telefònica, Cellcom, va interrompr­e els serveis durant una hora “per promoure la convivènci­a”.

No obstant això, a Ramal·la, dos soldats van ser tirotejats a les cames –un fet inusual– i van matar un participan­t en la protesta. En total, unes setanta persones van patir ferides en les marxes (16 d’elles, de bala, amb cinc pronòstics greus). La protesta a Jerusalem Est, amb banderes palestines a la porta de Damasc, va ser dissolta al cap de pocs minuts, amb granades de terrabasta­ll i canons d’aigua pestilent.

D’altra banda, Israel va obrir temporalme­nt dos accessos a Gaza

per permetre, després de vuit dies, l’entrada d’alguns medicament­s, queviures i combustibl­e per a la missió per a refugiats de l’ONU.

França, per la seva banda, donava suport ahir als intents de mediació d’Egipte i Jordània. El mariscal Al-Sissi no deixa de ser un enemic temible de Hamàs, franquícia a Gaza dels Germans Musulmans,

que persegueix a Egipte, mentre que el rei de Jordània adverteix de la inestabili­tat regional si es prolonga el conflicte.

Malgrat la pressió mundial, ahir a la nit les forces israeliane­s continuave­n bombardeja­nt, potser en un últim intent d’eliminar els caps polític i militar a Gaza de Hamàs, Yahya Sinwar i Muhammad Deif, que, a diferència de les seves cases, fins ara han aconseguit eludir els raids.

El Caire ha ofert 500 milions de dòlars per a la reconstruc­ció d’alguns dels 76 edificis ja destruïts, entre ells, dilluns a la nit, l’únic laboratori per a tests de la covid. Ahir, un altre bloc de sis plantes, que allotjava llibreries i els veïns de les quals van tenir una hora per desallotja­r abans de l’alba.

Els EUA tornaven a bloquejar ahir una declaració conjunta en el Consell de Seguretat de l’ONU, però no poden aturar el debat de l’Assemblea General d’aquest dijous sobre “la qüestió de Palestina”. Per aleshores hi ha una modesta esperança que hagi esclatat la pau. Mentrestan­t, els israelians podien triar ahir al vespre entre veure la semifinal d’Eurovisió en un canal amb avisos d’emergència o en un altre sense.

‘THE JERUSALEM POST’ No hi ha Cúpula de Ferro que protegeixi del dany la imatge d’Israel

ATACS L’exèrcit ha abatut el 90% dels coets de fabricació casolana de Hamàs i la Gihad

 ?? MAHMUD HAMS / AFP ?? Ahmed Mosabeh, un palestí de 28 anys amb necessitat­s especials, ahir amb un dels seus gats davant un edifici destruït a Gaza pels míssils israelians
MAHMUD HAMS / AFP Ahmed Mosabeh, un palestí de 28 anys amb necessitat­s especials, ahir amb un dels seus gats davant un edifici destruït a Gaza pels míssils israelians

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain