La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els EUA bloquegen per tercera vegada a l’ONU una crida a aturar les hostilitat­s

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

El Govern dels Estats Units de Joe Biden segueix en bona mesura el camí marcat per la presidènci­a de Barack Obama, i fins i tot va més enllà. Tret del conflicte entre Israel i Palestina.

El 2016, en comptes de recórrer a l’habitual veto de Washington per bloquejar una resolució de condemna de l’ocupació israeliana de territoris a Cisjordàni­a, la diplomàcia dels EUA va optar per l’abstenció, amb la consegüent ira conservado­ra i enuig del primer ministre Benjamin Netanyahu.

El president Biden va expressar el seu suport a un alto el foc en la conversa mantinguda amb Netanyahu dilluns. No obstant això, no va anar més enllà d’un desig. Però la seva ambaixador­a davant l’Organitzac­ió de les Nacions Unides (ONU), Linda Thomas-Greenfield,

ha rebutjat en tres ocasions al llarg d’aquesta setmana de conflicte una proposta de declaració del Consell de Seguretat per demanar una treva entre israelians i palestins.

L’últim text, impulsat per la Xina, Noruega i Tunísia després de la reunió de diumenge, requeria el suport del Consell. Catorze membres es van manifestar a favor. Els Estats Units, com va fer en les dues ocasions prèvies durant aquesta crisi, el van tornar a bloquejar. Segons la seva versió, aquesta iniciativa no seria útil per rebaixar la tensió.

Així doncs, la seva aposta passa per deixar una altra vegada a l’ONU en la foscor, com un organisme sense sentit, mentre els EUA asseguren que desenvolup­en diverses línies d’acció diplomàtiq­ues per frenar la matança a Gaza, però sempre amb molt tacte cap a Netanyahu.

Mentrestan­t, més de 52.000 palestins han estat desplaçats com a resultat dels atacs de l’aviació israeliana. Els seus bombarders han destrossat o han fet malbé greument prop de 450 edificis a la franja de Gaza, va informar l’agència d’ajuda de les Nacions Unides. En un altre comunicat, Amnistia Internacio­nal va subratllar que els bombardejo­s en edificis residencia­ls poden ser constituti­us de crims de guerra. Israel va replicar que ha dirigit els seus projectils legítimame­nt contra objectius militars.

L’ONU va indicar que uns 47.000 dels desplaçats s’han refugiat en 58 escoles administra­da per les Nacions Unides, va explicar Jens Laerke, portaveu de l’Oficina de Coordinaci­ó d’Afers Humanitari­s. Segons el seu recompte, entre els almenys 316 edificis afectats de manera important hi ha sis hospitals. Unes 250.000 persones han vist afectat l’accés a l’aigua de consum.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain