La Vanguardia (Català-1ª edició)

Colòmbia es prepara avui per a una altra gran mobilitzac­ió tot i el diàleg

Els caps de les protestes critiquen Duque per haver ordenat desallotja­r els piquets

- ROBERT MUR Buenos Aires. Correspons­al

L’incipient diàleg a Colòmbia es complica. Tres setmanes després de la represa de la revolta ciutadana, el Comitè Nacional de l’Aturada (CNP) ha convocat per avui una nova mobilitzac­ió nacional. Els líders de les protestes van acusar el Govern d’obstruir la negociació, després que el president Iván Duque ordenés a les forces de seguretat desallotja­r els piquets de les carreteres. “El Govern de Duque no vol negociar, es nega a brindar garanties”, va afirmar el CNP en un comunicat.

“Darrere de molts d’aquests bloquejos hi ha un clar interès criminal d’afectar i de sabotejar l’economia i el desenvolup­ament social de moltíssime­s poblacions”, va dir Duque en un discurs dilluns a la nit. Mig centenar de piquets tallaven encara ahir carreteres a tot el país, dins de les protestes iniciades el 28 d’abril.

La major part de bloquejos es donaven a les regions de Valle del Cauca, Nariño, Cauca i Casanare.

El mandatari conservado­r va ordenar a les forces de seguretat desmuntar els piquets “dins de la proporcion­alitat i dins de l’estricte compliment dels drets humans”, referència necessària quan els antiavalot­s ja han deixat almenys 42 morts per ús excessiu de la força.

Els bloquejos de carreteres, on també participen comunitats indígenes, afecten sobretot Cali. En alguns punts de Colòmbia ja es nota el desproveïm­ent de gasolina, aliments o altres productes bàsics. Sectors empresaria­ls xifren les pèrdues en més de dos milions d’euros diaris. “Hem vist també l’afectació que ha portat per a la circulació d’aliments, desprovein­t ciutats senceres. Aquest tipus de pràctiques són il·legals i, a més, són censurades pel Codi Penal”, va afegir Duque.

Una de freda i una de calenta. En el mateix discurs, el mandatari va anunciar un pla de xoc per estimular l’ocupació de la joventut”. Duque

va llançar un programa d’ajuts a les empreses que contractin “de manera formal” joves entre 18 i 28 anys, que veuran subsidiat el 25% del seu sou, equivalent a la cotització a la Seguretat Social.

La setmana passada, coincidint amb l’inici del diàleg entre el Govern i el CNP, el president va fer un gir de 180 graus i va passar de qualificar les protestes violentes de “terrorisme urbà” a mostrar-se conciliado­r. Des d’aleshores, les seves referèncie­s als “joves” han estat diàries, ja que la majoria dels que es manifesten són estudiants.

Però no sembla que els contractes juvenils acontentin el comitè, controlat per líders d’organitzac­ions sindicals i estudianti­ls i que manté una convocatòr­ia de mobilitzac­ió nacional per avui, com cada dimecres. “El Govern nacional no reconeix la gravetat i la dimensió de la violència estatal contra els manifestan­ts. No reconeix els casos que han denunciat les organitzac­ions de drets humans”, va dir el CNP en la nota de dilluns, després de la trobada amb els representa­nts del Govern. Les dues parts ja s’havien reunit diumenge, en una cita que va acabar amb millors expectativ­es, després d’una setmana de contactes on semblava que el diàleg s’accelerava.

La molèstia del comitè s’explicava per la “brutal violència policial desfermada” diumenge a la nit a Yumbo, localitat propera a Cali on va morir un manifestan­t i hi va haver 22 ferits. La policia assegura que els antiavalot­s van intervenir davant l’intent de crema d’una comissaria. “Mentre estàvem reunits, el president Duque va anunciar el desplegame­nt de la màxima capacitat de la força pública per desbloquej­ar el país. La resposta a les garanties és la de terra arrasada contra l’aturada nacional”, afegia el comunicat del CNP.

Sense acusar recepció, el cap de negociador­s del Govern, Miguel Ceballos, va dibuixar un panorama optimista. “La voluntat del Govern és la garantia del dret a la manifestac­ió per a tots els colombians”, va declarar. “Estem segurs que hi ha bona voluntat per continuar avançant”, va afegir.

La pròxima reunió està prevista per demà, però abans caldrà veure el balanç de la gran mobilitzac­ió d’avui.

“Darrere de molts bloquejos hi ha un clar interès criminal”, diu el president sobre el tall de carreteres

 ?? LUIS ROBAYO / AFP ?? Manifestan­ts antigovern­amentals bloquejant ahir una carretera a Yumbo
LUIS ROBAYO / AFP Manifestan­ts antigovern­amentals bloquejant ahir una carretera a Yumbo

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain