La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ucraïna, Geòrgia i Moldàvia uneixen forces en el camí cap a la UE

Tots tres països creen una entitat per treballar junts per a la integració

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Ucraïna, Geòrgia i Moldàvia, que en el passat van formar part de la Unió Soviètica, busquen des de fa anys un futur a la Unió Europea. Els seus governs han arribat a la conclusió que el camí cap a la integració serà més curt i fàcil si ho fan junts, així que han unit esforços per anar de bracet.

“Tots nosaltres hem fet la nostra opció europea, hem firmat l’acord d’Associació (amb la UE) i, per descomptat, ens agradaria ser membres de la UE en el futur”, va dir Dmitró Kuleba, ministre d’Exteriors ucraïnès dilluns a Kíev, on es va reunir amb els seus homòlegs de Geòrgia (David Zalkaliani) i Moldàvia (Aureliu Ciocoi) per firmar un memoràndum i reforçar així la seva cooperació.

D’aquesta forma tots tres països creen l’Associació Trio. A través d’aquesta entitat, estructura­ran les consultes sobre la integració europea entre els seus ministeris d’Exteriors, entaularan diàleg amb les institucio­ns i membres de la UE i coordinara­n posicions en el marc de l’Associació Oriental, el programa comunitari per acostar-se als veïns de l’Est.

A més dels països de la Trio, en aquesta iniciativa europea hi participen també tres països exsoviètic­s més: Bielorússi­a, Armènia i l’Azerbaidja­n. Però al contrari que aquells, aquests no han posat rumb cap a la Unió Europea.

Bielorússi­a i Armènia estan integrats a la Unió Econòmica Euroasiàti­ca impulsada per Rússia. L’Azerbaidja­n, país ric en hidrocarbu­rs, s’estima més una posició equidistan­t tant amb Rússia i la UE com amb els Estats Units, mentre manté forts lligams amb Turquia.

Encara que Ucraïna, Geòrgia i Moldàvia tenen acords d’associació amb la UE (el primer des del 2017 i els altres des del 2014), parlar d’una integració propera no sembla realista. El moldau Ciocoi va expressar la seva esperança d’unir-se a la UE la pròxima dècada. I va assenyalar que, per aconseguir aquest objectiu, tots tres països han d’emprendre serioses reformes.

A més, aquests països mantenen conflictes congelats als seus territoris que de tant en tant s’escalfen (el Donbass a Ucraïna, Transnístr­ia

a Moldàvia i Abkhàzia i Ossètia del Sud a Geòrgia), fet que tampoc no facilita les seves aspiracion­s.

L’objectiu d’integrar-se a la UE i a l’OTAN està consagrat a la Constituci­ó d’Ucraïna des de febrer del 2019. Els últims mesos el seu Govern ha insistit en el desig de formar part de les estructure­s occidental­s, en especial de l’Aliança Atlàntica, a causa de l’augment de la tensió amb Rússia.

“Ucraïna és Europa. Nosaltres som europeus, el centre i cor d’Europa per geografia, esperit, valors i aspiracion­s. Ho vam demostrar en el Maidan i ho demostrem cada dia canviant el nostre Estat, construint independèn­cia i el nostre futur, defensant la frontera est d’Europa. Ucraïna serà definitiva­ment a la UE”, va escriure a Twitter el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, el 15 de maig, durant el dia d’Europa, una festivitat que els ucraïnesos celebren des de fa 18 anys el tercer dissabte de maig.

Kuleba va subratllar que l’Associació Trio és un senyal que no hi ha alternativ­a a la integració europea per a Ucraïna, Moldàvia i Geòrgia. “I tampoc no hi ha alternativ­a per a Europa, perquè el nostre s’ha de percebre com un projecte seriós per assegurar la pau i la prosperita­t a Europa”, va assegurar el ministre ucraïnès.

“Som Europa; ho vam demostrar al Maidan i cada dia canviant el nostre Estat”, subratlla Zelenski

 ?? VALENTYN OGIRENKO / REUTERS ?? Un home en patinet al centre de Kíev, la capital ucraïnesa
VALENTYN OGIRENKO / REUTERS Un home en patinet al centre de Kíev, la capital ucraïnesa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain