La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sant Pau passa la safata d’almoines

La catedral londinenca viu per culpa de la pandèmia la pitjor crisi financera en tres segles

- RAFAEL RAMOS Londres. Correspons­al

La catedral de Sant Pau ha estat construïda i reconstruï­da almenys quatre cops, ha sobreviscu­t al gran incendi de Londres i al bombardeig alemany a la II Guerra Mundial, ha casat Carles i Diana, ha acomiadat Churchill i Thatcher, però ara corre el perill d’haver de tancar portes per falta de diners. O això adverteix el seu diaca, en un crit desesperat d’ajuda. Que ve el llop!

Les finances de l’Església d’Anglaterra, propietàri­a i administra­dora de l’edifici, ja no eren gaire pròsperes, però la pandèmia els ha donat el cop de gràcia. Els mil turistes que passaven cada hora per la caixa de Sant Pau (17 lliures) i la de l’abadia de Westminste­r (18 lliures) s’han quedat en tan sols un grapat de visitants perduts que no donen ni per pagar l’electricit­at dels monuments, per no parlar del mantenimen­t i els sous dels empleats. Es tracta de la crisi econòmica més gran en tres segles.

El cas de la catedral anglicana, que s’alça des del segle XVII en el punt més alt de la City (districte financer) de Londres, és realment dramàtic. La teulada està podrida i foradada, i els 20 milions d’euros que s’havien de dedicar a arreglarla just abans de declarar-se la pandèmia han estat invertits a pagar sous, en haver desaparegu­t els ingressos per entrades. Ara mateix només cal fer un tomb per la nau per sentir el degoteig de l’aigua en galledes metàl·liques repartides aquí i allà. I a Londres no para de ploure des de fa deu dies.

S’estima que el turisme no tornarà a ser el que era fins d’aquí almenys cinc anys, quan la pandèmia s’hagi extingit a tot arreu (molts dels visitants de la capital anglesa són asiàtics, africans, australian­s, nord-americans...), es pugui viatjar amb facilitat (sense tests o quarantene­s) i la por d’agafar el virus hagi desaparegu­t. Ciutats com Londres, que somiaven tenir menys turistes, ara els troben a faltar i posen espelmes i el que calgui perquè tornin als carrers, els teatres, els pubs, els restaurant­s, els bars, els monuments...

Els ingressos, tant de la catedral de Sant Pau com de l’abadia de Westminste­r (que estructura­lment està millor), han caigut un 90% perquè no es venen entrades. I encara que el Govern els ha donat tres milions i mig d’euros a cadascuna d’uns fons especials de “salvament d’institucio­ns culturals”, els diners només han servit per parar el cop. Sense altres recursos, adverteixe­n els seus administra­dors, no tindran més remei que tancar fins que la tempesta hagi passat completame­nt. Les factures de llum i calefacció són descomunal­s.

El diaca de Sant Pau continua cobrant el sou, però una quarta part del personal ha estat acomiadat, i el famós cor de la catedral (integrat per una dotzena de cantants profession­als i 20 nens) també corre perill de ser desmantell­at per estalviar. La prioritat és apedaçar la teulada perquè no s’ensorri, una obra faraònica gairebé comparable a la reparació de la seva famosa cúpula, la segona més gran del món després de la del Vaticà, que va durar quinze anys.

L’Església d’Anglaterra és responsabl­e de la gestió de Sant Pau, l’abadia de Westminste­r i 42 catedrals més a tot el país, però ha esgotat pràcticame­nt totes les seves reserves de diners i a partir de setembre estarà a zero. Comptava amb l’increment del turisme a l’estiu per començar a sanejar les arques, però la desescalad­a està sent molt més lenta del que esperava, i els turistes continuen sense venir (el corredor aeri amb els Estats Units no s’acaba de muntar i l’aparició de la variant índia del virus ha complicat el panorama encara més). Les generoses donacions en efectiu que feien alguns feligresos també han desaparegu­t.

La catedral, en les seves diferents versions, fa més de mil quatre-cents anys que és a la seva actual ubicació. L’actual va ser creació del famós arquitecte Christophe­r Wren (enterrat a la cripta juntament amb Wellington i Nelson) entre els anys 1675 i el 1710. Durant el blitz alemany, Churchill va donar l’ordre de salvar Sant Pau com fos, pensant que la destrucció hauria estat un cop terrible a la moral col·lectiva. Les bombes van caure al voltant –una de 2.000 quilos a només deu metres d’una de les entrades–, però miraculosa­ment va quedar intacta per casar Carles i Diana (encara que el matrimoni acabaria com el rosari de l’aurora), per rebre Martin Luther King i per enterrar amb tots els honors Churchill. Ara necessita una nova intervenci­ó, no tan divina com humana. Diners del Govern, vaja.

“Salveu Sant Pau com sigui”, va ordenar Churchill durant el bombardeig alemany de la II Guerra Mundial

 ?? XAVIER CERVERA ??
XAVIER CERVERA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain