La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Marroc desborda Ceuta i fa escac a Sánchez, amb el Sàhara de fons

Ferma resposta del Govern central, que desplega l’exèrcit davant l’allau humana

- LA CRÒNICA Enric Juliana

Hi ha un fil invisible que connecta Gaza amb Ceuta. En aquests moments els Estats Units necessiten els màxims suports possibles del món àrab per refredar les hostilitat­s entre israelians i palestins. El Marroc, país que manté unes relacions excel·lents amb Israel, es revaloritz­a com a peça de l’engranatge diplomàtic nordameric­à. En aquest context ha tingut lloc la fallida dels controls fronterers a Ceuta, amb l’allau de més de vuit mil persones cap a territori espanyol i europeu en poques hores. Som davant la crisi diplomàtic­a més greu entre el Marroc i Espanya des del simulacre de guerra a l’illa de Perejil el 2002. És una prova dura per al Govern de Pedro Sánchez, que fa quinze dies va patir una forta derrota electoral a la capital d’Espanya. Teló de fons: el control del Sàhara Occidental.

Rabat ha sabut llegir el moment. L’Administra­ció Biden s’ha vist desbordada aquests dies per l’espetec de Gaza. El president Joe Biden s’enfronta al primer greu conflicte internacio­nal del seu mandat i ha de demostrar capacitat de lideratge. El secretari d’Estat nord-americà Antony J. Blinken va telefonar ahir al ministre marroquí d’Afers Exteriors, Nasser Bourita, per parlar de la casa en flames. Tema principal: el conflicte entre Israel i Palestina, segons el comunicat del Departamen­t d’Estat.

A la mateixa hora, el Govern d’Espanya, país membre de la Unió Europea i de l’OTAN, afrontava la crisi diplomàtic­a més seriosa amb el Marroc a propòsit del control de fronteres. Mentre Blinken conversava amb el seu homònim marroquí sobre

EL MOTIU Represàlia per l’ingrés del líder del Front Polisario en un hospital espanyol

EL MOMENT El Marroc aprofita l’esclat de Gaza: ara els Estats Units necessiten Rabat

l’esclat de Gaza, el president espanyol viatjava a la ciutat nordafrica­na de Ceuta després d’haver ordenat el desplegame­nt de l’exèrcit a la històrica plaça espanyola. Aquesta vegada no hi ha hagut eufemismes: estem parlant del Sàhara Occidental.

L’ambaixador­a del Marroc a Espanya, Karima Benyaich, reconeixia ahir que el Govern del Marroc ha dut a terme una represàlia, minuts abans de comparèixe­r davant de la ministra espanyola d’Afers Exteriors, Arancha González Laya. “En les relacions entre països hi ha actes que tenen conseqüènc­ies i s’han d’assumir”, exposava amb tota cruesa la diplomàtic­a marroquina, que tot seguit va ser cridada a consultes pel govern del seu país. L’ambaixador­a Benyaich es referia a la decisió de l’Executiu espanyol d’acollir clandestin­ament el líder del Front Polisario, Brahim Ghali, de 71 anys, greument malalt de covid, que s’està recuperant en un hospital de Logronyo. L’ingrés mèdic va tenir lloc a petició d’Algèria, país que protegeix el Front Polisario des que va néixer el 1973, abans de l’ocupació marroquina del Sàhara Occidental. El líder saharià va entrar a Espanya amb un passaport algerià a nom de Mohamed Benbatouch. Malgrat això, els serveis secrets marroquins van tenir notícia de l’arribada de Ghali a territori espanyol, amb la consegüent irritació del govern de Rabat. Ahir va

entrar en escena l’Audiència Nacional (vegeu la informació adjunta).

El tambors marroquins feia setmanes que sonaven, però el repic ha arribat ara, amb els fets de Gaza. En aquests moments els Estats Units necessiten els bons oficis del Marroc, i a Rabat aspiren que l’Administra­ció Biden no tiri enrere el fabulós regal que va fer Donald Trump al rei Mohamed VI, cinc minuts abans d’instigar l’assalt del Capitoli. En el temps de descompte del seu mandat, Trump va reconèixer la sobirania del Marroc sobre el Sàhara Occidental, després del total establimen­t de relacions diplomàtiq­ues entre el Marroc i Israel, en el marc dels anomenats ben aviat el suport públic de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen ,idel president del Consell Europeu, George Michel. “Les fronteres espanyoles són fronteres europees”, es va advertir des de Brussel·les. L’agència europea Frontex va oferir col·laboració: qüestió clau. Caldrà veure com es concreta. El Marroc també manté un front de tensió diplomàtic­a amb Alemanya, país que va acollir amb molta fredor la declaració de Trump sobre el Sàhara Occidental.

Ahir les forces espanyoles van retornar al Marroc més de quatre mil de les vuit mil persones que han arribat a Ceuta. La situació dels menors que han arribat sols es perfila com el problema principal. Xoc emocional en la societat espanyola. Imatges dramàtique­s.

No hi fissures, per ara, en la coalició de Govern. El líder de l’oposició, Pablo Casado, va optar per un to constructi­u dins la crítica, mentre que el PP de Madrid es congratula­va de les esbroncade­s que va rebre Sánchez quan va arribar a Ceuta.

 ??  ?? Una voluntària de la Creu Roja atén un migrant africà a la platja d’El Tarajal, a Ceuta
Una voluntària de la Creu Roja atén un migrant africà a la platja d’El Tarajal, a Ceuta
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain