La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’exèrcit es desplega per l’entrada de 8.000 migrats

Està previst que avui arribin més agents a Ceuta

- MAYKA NAVARRO TONI BATLLORI

Ceuta Enviada Especial

Amb una mà intenten evitar que arribin i amb l’altra miren d’ajudar els més petits i els que amb prou feines tenen un bri de força per sortir de l’aigua. Durant hores i hores el personal de l’exèrcit i de la Guàrdia Civil desplegat a les platges de Ceuta va intentar per segon dia la impossible missió de detenir una marabunta humana de 8.000 immigrants. Prop de 4.000 van ser tornats, gairebé empesos per força d’un país que els va encoratjar des de la casella de sortida.

El pitjor, com sempre, els més petits. Desenes, centenars, de nens i fins i tot criatures que, en braços de les seves mares i dels seus pares, es van llançar a l’aigua a recórrer els 200 metres de mar que separen nedant les costes espanyoles. A la sorra, les criatures que s’intercepta­ven a la carrera eren apartades de la resta de nouvinguts i traslladad­es a uns pavellons improvisat­s per passar-hi la nit. Molts d’altres deambulave­n sense rumb pels carrers mig deserts de la ciutat autònoma, amb bona part de la població amagada darrere les finestres contemplan­t impotents i espantats el drama humanitari que els cau a sobre. Xops i tremolant de fred, alguns s’abraçaven amb força als uniformats que els allargaven la mà suplicant que no els tornessin.

Com si es tractés d’un joc macabre de l’oca, els majors d’edat, per l’aspecte, eren obligats a tornar una vegada i una altra a la casella de sortida, el Marroc, que les últimes 48 hores els utilitza per als seus interessos diplomàtic­s contra Espanya. Aquests mateixos peons desesperat­s arribaven una vegada més a la costa de Ceuta, i tal com eren capturats pels militars i els guàrdies civils, els tornaven a l’altra banda. Sense temps a eixugar-se la roba ni a respirar per recobrar forces o intentar sense res a mà d’entrar en calor, tal com accedien a territori marroquí tornaven al mar i a refer nedant els mateixos 200 metres fins a la platja d’El Tarajal. Al tercer intent del mateix recorregut, ple de centenars de caps expectants, molts arribaven exhaustos al límit de les seves forces. En aquest moment els militars, la Creu Roja, els voluntaris, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional es llançaven al mar per acostar-los fins a la costa, on els cobrien amb les mantes tèrmiques i els carregaven en braços a les ambulàncie­s amb rumb a uns centres mèdics saturats.

Molt a prop, al centre de la petita ciutat autònoma, amb els hotels amb el cartell de complet penjat davant la invasió de periodiste­s i observador­s, la majoria dels comerços tancaven. I això? “Tenim por. Estan desesperat­s. Dilluns a la tarda intentaven amagar-se a les botigues, a les cases”, explicava una comerciant­a, musulmana, i indignada per la utilitzaci­ó malintenci­onada que fa el país veíde la seva població més vulnerable.

Altres tants de Ceuta van sortir als portals amb bosses plenes d’aliments bàsics i ampolles d’aigua rescatades dels rebostos per repartir entre els joves que deambulave­n perduts. També van distribuir roba d’abric. En gairebé tots els bars i comerços el pa es va acabar: era el producte bàsic que van comprar

Tal com els retornen al Marroc, s’endinsen altre cop al mar per nedar altra vegada fins a la platja d’El Tarajal

les persones que van aconseguir arribar a la ribera amb una mica de diners que no se’ls van mullar o se’ls van perdre pel camí.

Però de totes les imatges del dia, destaca la que va recuperar ahir la Guàrdia Civil de dilluns, en què un dels seus bussejador­s, un membre del Grup Especial d’Activitats Subaquàtiq­ues, avançava cap a la vora amb una criatura de poques setmanes a coll, que va ser rescatada en bon estat de salut. Les pròximes hores uns 200 uniformats més de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional s’afegiran al dispositiu, absolutame­nt desbordat a la petita ciutat autò noma.

“Serem ferms”, va anunciar solemnemen­t Pedro Sánchez des de la Moncloa, després de presidir un Consell de Ministres centrat a donar una resposta contundent a la crisi migratòria, humanitàri­a, política, diplomàtic­a i internacio­nal disparada pel Marroc a les fronteres de Ceuta i Melilla.

“Restablire­m l’ordre a Ceuta i Melilla i a les nostres fronteres amb la màxima celeritat. Serem ferms per garantir la seguretat davant qualsevol desafiamen­t, davant qualsevol eventualit­at i sota qualsevol circumstàn­cia”, va subratllar el president del Govern. “Ho repeteixo: ferms davant qualsevol desafiamen­t, davant qualsevol eventualit­at i sota qualsevol circumstàn­cia”, va insistir, mentre ja l’esperava l’helicòpter amb què tot seguit va emprendre viatge a les ciutats autònomes amb el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska. Un grup de ciutadans els va rebre a Ceuta amb esbroncade­s i fins i tot van arribar a sacsejar algun dels vehicles de la comitiva.

Sánchez va anul·lar la seva agenda –Emmanuel Macron l’esperava a la tarda a París per participar en una cimera sobre finançamen­t de les economies africanes– i davant la “greu crisi” oberta amb el Marroc es va posar al capdavant de la reacció. Així, va contactar amb Felip VI, amb el president del Consell Europeu, Charles Michel, i amb el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell. I també amb el líder del PP, Pablo Casado. A tots els va informar de la situació i els va transmetre les “línies d’acció” del Govern. Va deixar constituït un gabinet de crisi pilotat per Carmen Calvo –que va descriure la situació com una agressió a les nostres fronteres”– i va volar a Ceuta i Melilla, segons va assegurar Sánchez, “per mostrar la determinac­ió amb què estem actuant des del primer minut d’aquesta crisi”.

“La presència de Sánchez allà ara mateix és clau”, van assegurar a La Vanguardia el seu equip. La seva visita volia traslladar així un missatge inequívoc al Marroc: “No cedir a cap xantatge”. El mateix president, en la seva declaració institucio­nal, va defensar que el Marroc “és un país soci i amic d’Espanya”. “I així ha de continuar sent-ho”, va advertir. Però va exigir respecte. “Els lligams humans, històrics, culturals, econòmics i estratègic­s ens criden totes les persones que van travessar la frontera espanyola de manera irregular.

El seu equip va subratllar la fermesa del missatge. “La relació de veïnatge amb el Marroc és necessària, però ha d’estar basada en la mútua confiança i no en els xantatges”, adverteixe­n. La direcció del PSOE va denunciar l’“estratègia inhumana” del règim marroquí. Sobre la taula d’aquest conflicte, segons destaquen, hi ha la pressió per mantenir el reconeixem­ent de la sobirania marroquina sobre el Sàhara amb què Donald Trump va voler apuntalar la seva estratègia per a l’Orient Mitjà. “Es veuen més forts des d’aleshores”, reconeixen. I també el malestar marroquí per l’assistènci­a mèdica a Espanya del líder del Front Polisario, Brahim Ghali. Una assistènci­a en un hospital de Logronyo per a la qual la portaveu del Govern, María Jesús Montero, va esgrimir “raons humanitàri­es”.

 ??  ??
 ?? LV ?? Un bussejador de la Guàrdia Civil rescata de l’aigua un nen a Ceuta
LV Un bussejador de la Guàrdia Civil rescata de l’aigua un nen a Ceuta
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain