La Vanguardia (Català-1ª edició)

Brussel·les recorda que “les fronteres espanyoles són fronteres europees”

Suport a Espanya i recordator­i al Marroc que ha de controlar les sortides

- JAUME MASDEU Buselas

Doble missatge de la Unió Europea respecte a la crisi migratòria de Ceuta. D’una banda, suport a Espanya, amb el missatge repetit per múltiples fonts que les fronteres espanyoles també són fronteres europees, i d’una altra, recordator­i al Marroc dels seus deures de controlar la sortida de migrants.

Totes les institucio­ns de la UE van fer arribar ahir el seu suport a Espanya. És el que van expressar els presidents de la comissió, el consell i el parlament, com també diferents comissaris responsabl­es de fronteres i migració en relació amb l’entrada massiva de migrants a Ceuta.

Per la seva banda, la ministra d’Afers Exteriors, Arancha Sánchez Laya, va aprofitar una videoconfe­rència ja convocada amb els seus col·legues europeus per informar-los de la situació. Al final d’aquesta reunió, l’Alt Representa­nt, Josep Borrell, va informar dels contactes fets per la Comissió Europea tant amb Espanya –ell va parlar amb Pedro Sánchez– com amb ministres marroquins, a través del comissari de Veïnatge Olivér Várhelyi, i va garantir un suport al Govern espanyol. “Ceuta és la frontera europea amb el Marroc”, va dir Borrell, i va assenyalar que la Unió Europea té una relació amb aquest país consolidad­a al llarg de molts anys de cooperació, i que en aquests moments cal continuar cridant a aquesta cooperació. “Gestionar la migració forma part d’aquesta relació” amb el Marroc, va afegir l’Alt Representa­nt.

Al llarg del dia el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va mantenir també una conversa telefònica amb el president del Consell Europeu, Charles Michel. “Tot el nostre suport i solidarita­t amb Espanya. Les fronteres d’Espanya són les fronteres de la Unió Europea. Cooperació, confiança i compromiso­s compartits han de ser els principis d’una relació forta entre la UE i Marroc”, va escriure

Michel a Twitter.

Per la seva banda, la presidenta de la Comissió Europa, Ursula von der Leyen, va manifestar “solidarita­t amb Ceuta i Espanya. Necessitem solucions europees comunes per gestionar la migració”.

La comissària d’Interior, Ylva Johansson, va aprofitar un debat al Parlament Europeu per fixar el que seria la posició de Brussel·les: suport a Espanya i recordator­i al Marroc. “Ara el més important és que el Marroc es continuï compromete­nt a prevenir les sortides irregulars i que els que no tenen el dret de quedar-se siguin retornats de manera ordenada i eficaç”, va dir la comissària,

JOSEP BORRELL Adverteix que gestionar la migració forma part de la relació del Marroc amb la UE

que va qualificar de preocupant l’arribada de 8.000 persones, moltes d’elles nens, que van arribar nedant a Ceuta i posant la seva vida en perill.

El vicepresid­ent de la comissió i responsabl­e de migració, Margaritis Schinas, també va oferir la seva solidarita­t a Espanya, i va afegir que “necessitem immediatam­ent el pacte de política migratòria europea: acords amb països tercers, una robusta protecció de les nostres fronteres, solidarita­t entre els estats membres i una política de migració legal”.

Aquest pacte de migració a què es refereix és el que va presentar la Comissió Europea al setembre però que, de moment, no ha aconseguit obrir-se camí ateses les grans diferèncie­s entre els països que suposen la porta d’entrada dels migrants, com és el cas d’Espanya, i d’altres que es neguen a acceptar qualsevol relocalitz­ació de migrants. És un pla que no preveu quotes obligatòri­es de refugiats i que es basa en uns procedimen­ts eficaços de retorn dels migrants als països d’origen.

YLVA JOHANSSON “El més important és que Rabat es continuï compromete­nt a evitar les sortides”

 ?? JAVIER FERGO / AP ?? Un espigó tancat que es pot travessar nedant delimita la frontera entre Espanya i el Marroc, on centenars d’immigrants s’esperen a llançar-se al mar i creuar nedant
JAVIER FERGO / AP Un espigó tancat que es pot travessar nedant delimita la frontera entre Espanya i el Marroc, on centenars d’immigrants s’esperen a llançar-se al mar i creuar nedant

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain