La Vanguardia (Català-1ª edició)

El CIS deixa el PP a tan sols 4,5 punts del PSOE després de guanyar a Madrid

- CARLES CASTRO

Les eleccions de Madrid sembla que han actuat com un catalitzad­or del vot latent de centredret­a que ha deslliurat al PP del llast electoral de la corrupció i l’ha catapultat cap al futur. L’últim baròmetre del CIS, fet del 4 al 13 de maig, reflecteix aquest ascens dels populars (fins a un 23,4%), que els situaria avui a menys de cinc punts del PSOE (que aconseguir­ia un 27,9%, tot i que fa només un mes el baròmetre deixava els socialiste­s en un 31%). Als comicis del 2019 la distància entre PSOE (28%) i PP (gairebé un 21%) va superar els set punts.

La prova que els escàndols pretèrits han deixat de passar factura al PP rau en el fet que la corrupció ja no és considerad­a un dels principals problemes d’Espanya i ara només inquieta un 3% dels espanyols. Tot i això, l’ascens del PP no s’explica només per aquest factor ni per la caiguda de Ciutadans o pel retorn d’un de cada deu votants de Vox, que estan permetent a Pablo Casado recuperar una part del sufragi dispers del centredret­a.

En realitat, l’avanç popular arriba acompanyat d’un envellimen­t sobtat del Govern de coalició, que comença a pagar el desgast subterrani de la pandèmia. Algunes dades ho reflecteix­en amb claredat. Per exemple, les preferènci­es sobre el president del Govern revelen una caiguda de quatre punts de Pedro Sánchez (d’un 25,3% a l’abril a un 21,5% al maig), tot i que el veritable problema del líder del PSOE és que ha cedit deu punts des de l’esclat de la pandèmia i 14 amb relació a les xifres de fa un any, quan més d’un 35% el preferien al capdavant de l’Executiu.

És cert que Casado registra avui les mateixes preferènci­es com a president que l’abril del 2020 (un 12,5%), però Sánchez perd pistonada també en altres indicadors, com per exemple la confiança. Ara

Molta o força confiança

LA NOVA CORRELACIÓ Casado recupera vots de Ciutadans i Vox, i Errejón capitalitz­a per l’esquerra el desgast

FONT: fa un any, en ple confinamen­t, gairebé un 40% dels consultats confiaven en el president. Ara són només un 26%, encara que suposi tot just dos punts menys que el març del 2020.

En qualsevol cas, la progressió del líder del PP és lenta i, per exemple, la seva qualificac­ió continua per sota del 4 i la taxa d’espanyols que no confien en ell continua per sobre d’un 80%. Ara bé, el seu sensible ascens en intenció directa de vot (d’un 12,3% a l’abril a un 16% ara) contrasta amb l’estancamen­t a la baixa del PSOE, el vot declarat del qual cau per sota d’un 20%.

En aquest sentit, el desgast del Govern de coalició és un factor clau en la nova correlació electoral estimada pel CIS. De fet, el soci menor de l’Executiu, Unides Podem, continua més de dos punts per sota del sufragi que va aconseguir el 2019 i, ara com ara, el relleu de Pablo Iglesias per Yolanda Díaz no ha rellançat les seves expectativ­es.

En realitat, la força que sembla que capitalitz­a per l’esquerra el desgast del PSOE i, sobretot, de Podem és el partit d’Iñigo Errejón. Més País duplicaria avui el suport electoral del 2019. I Errejón figura, després de Sánchez i Casado, com el presidenci­able preferit dels ciutadans. Un de cada deu votants del PSOE i un de cada cinc d’Unides Podem elegiria el líder de Més País com a president.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain