La Vanguardia (Català-1ª edició)

Borràs inicia consultes per investir Aragonès a finals de setmana

La presidenta del Parlament anuncia avui en una compareixe­nça la data del debat

- LUIS B. GARCÍA IÑAKI PARDO TORREGROSA Antoni Puigverd

Ara que s’ha tancat l’acord entre Esquerra i Junts i s’han repartit les competènci­es del futur Govern, toca investir a qui serà el 132è president de la Generalita­t, Pere Aragonès. Encara sense data per al debat d’investidur­a, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, va iniciar ahir la ronda de consultes amb els líders dels grups i acabarà avui al migdia. Després Borràs té previst comparèixe­r per designar formalment com a candidat el republicà i fixarà la data del ple, que, segons fonts parlamentà­ries, podria

Marrencar dijous 20 de maig a la tarda i acabar-se el divendres 21 al migdia. En aquell moment tindria lloc la primera i única votació, ja que Aragonès no necessitar­à anar a una segona per ser elegit. Però també hi ha la possibilit­at que el ple se celebri divendres íntegramen­t.

Després de la reunió de la Mesa del Parlament d’ahir, Borràs va començar la ronda de contactes en ordre de menys a més representa­ció parlamentà­ria. Primer es va reunir amb el líder del PP català, Alejandro Fernández, a qui va atendre telefònica­ment des del seu despatx; mitja hora després ho va fer, ja presencial­ment, amb el cap de files de Ciutadans, ai un acord havia suscitat tan poc entusiasme. El compromís de Govern pactat entre Jordi Sànchez i Pere Aragonès no alimenta la il·lusió ni entre els partidaris de la independèn­cia, que l’han acollit amb resignació (però també amb l’alleujamen­t d’haver evitat unes altres eleccions). Els catalans contraris a l’independen­tisme s’han empassat la notícia del pacte de govern com aquell gastrònom que, obligat a fer dieta, es troba davant d’un altre plat de peix bullit. El pacte tampoc no ha il·lusionat aquells que, per damunt de les faccions, volen sortir d’una vegada del laberint on estem ficats. Aquests darrers han acollit el pacte amb pacient estoïcisme. Saben que fins els independen­tistes més abrandats tenen por de tornar a l’abisme Però també saben que l’abisme és un gran seductor de catalans.

En resum. El pacte que farà possible la investidur­a de Pere Aragonès no suscita passions, sinó resignacio­ns de graduació diversa. És un pacte que neix tebi i ha estat rebut amb tebior. No conté cap dels ingredient­s que fan possible la il·lusió política. Però, i això val la pena de subratllar-ho, aquesta tebior inicial tampoc convida a imaginar nous drames per a la llista de desgràcies que Catalunya col·lecciona.

Per superar el cicle de les il·lusions i les fantasies (utòpiques

Carlos Carrizosa. A la tarda, Borràs es va entrevista­r amb Jéssica Albiach, dels comuns; amb Dolors Sabater, de la CUP; i va acabar amb el líder de Vox a la Cambra catalana, Ignacio Garriga.

Avui serà el torn de la resta, començant pel president del grup parlamenta­ri PSC-Units per Avançar, Salvador Illa, que precedirà la trobada amb el responsabl­e del de JxCat, Albert Batet, i acabarà amb els dirigents d’ERC Josep Maria Jové i Marta Vilalta.

Mentrestan­t, i un cop ja s’han repartit les conselleri­es entre les dues formacions, ja ha començat el ball de noms dels futurs consellers, per als uns, distòpique­s per als altres), calia passar pel pont de la tebior, la resignació i l’estoïcisme. La fantasia actua en la política com la cocaïna en els que en consumeixe­n. Transmet una energia mental i vital excepciona­l. Ara bé: cocaïna i fantasia política són artificis: tard o d’hora, despertar-se és inevitable i la realitat torna a ser allà. Tal com era, o pitjor.

Fa mesos que una crua realitat econòmica i social truca a la porta. Catalunya s’hi enfrontarà amb l’ànim depressiu, dividida, amb polítics a la presó, amb una dreta espanyola reforçada i punitiva, amb una estructura econòmica malmenada per la política i agreujada per la covid. Una part de les elits se’n van o es venen l’empresa. La revolució del 5G comença. Una enorme quantitat de joves no saben què fer ni què faran.

És possible afrontar aquesta realitat amb tebior resignada? Qui ho sap. Però la millor manera d’avançar enmig de les ruïnes és acceptar-les. Potser Junts i la facció irredempti­sta d’ERC aterraran entorn d’un Aragonès pragmàtic. Potser tot i que no s’espera cap confirmaci­ó oficial fins després de la investidur­a. Joan Ignasi Elena, exdiputat socialista i exportaveu del Pacte Nacional pel Referèndum, es perfila per dirigir la Conselleri­a d’Interior (ERC), i s’afegeix a d’altres que són a sobre de la taula com Elsa Artadi (Vicepresid­ència), Josep Rius (Exteriors), Roger Torrent (Empresa i Treball), Alba Vergés (Feminismes), Josep Maria Argimon (Salut) i Teresa Jordà (Acció pel Clima).

Alhora, els postconver­gents també van posar en marxa ahir la consulta a la militància sobre l’acord amb ERC i la pregunta ja avançava que, sigui com sigui, el candidat republicà serà investit. Si els poc més de 6.500 afiliats desaproven el que s’ha pactat, el grup de JxCat votarà igualment a favor d’Aragonès –tal com va apuntar Sànchez dilluns durant la seva compareixe­nça als jardins del Palau Robert– i tot seguit passaria a engrossir les files de l’oposició. De tota manera, els dirigents de Junts no preveien que els seus militants votessin en contra del pacte per a la coalició.

Quan se sàpiga la data del ple d’investidur­a també quedarà

Per superar el cicle de la fantasia calia travessar el pont de la resignació

L’exdiputat socialista Joan Ignasi Elena es perfila per dirigir el Departamen­t d’Interior (ERC)

pendent saber quan hi haurà la presa de possessió del nou president, un acte que podria demorar-se fins dilluns malgrat que és festiu a Barcelona i altres municipis de l’àrea metropolit­ana.

Per a aquesta cerimònia també hi ha alguns dubtes, com qui li imposarà el medalló de la presidènci­a de la Generalita­t. El 131è president, l’inhabilita­t Quim Torra, no va acceptar que l’hi imposessin en un gest cap al seu antecessor, Carles Puigdemont, destituït en aplicació de l’article 155 de la Constituci­ó. Torra va voler evidenciar així que el seu càrrec pertanyia legítimame­nt a Puigdemont i va decidir deixar el medalló de banda. els ajudarà el cap d’oposició, Illa, que promet lleialtat per superar la covid i per impulsar la recuperaci­ó econòmica. Potser sense tant de soroll serà possible trobar sortides per a presos i estranyats.

La tebior és signe de maduresa. Implica el triomf de l’autodomini sobre la cocaïna de la il·lusió. Superant la tendència al nihilisme del que ha perdut els somnis i a la melancolia masturbatò­ria del que no se sap alliberar de la fantasia, el tebi accepta la lletjor de la realitat. Per afrontar els problemes, no necessita passions, sinó un cap clar. Estem en temps de descompte. Per poc que badem serem un cementiri econòmic i una nostàlgia cultural.

 ?? PARLAMENT / ACN ?? Laura Borràs en conversa telefònica amb Alejandro Fernández (PPC) ahir
PARLAMENT / ACN Laura Borràs en conversa telefònica amb Alejandro Fernández (PPC) ahir
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain