La Vanguardia (Català-1ª edició)

Evitar una hipoteca per al futur

-

L’ampliació de l’aeroport de Barcelona que planteja Aena, i per a la qual està disposada a invertir més de 1.700 milions d’euros, és necessària per al trànsit aeri interconti­nental. Per a l’economia i el progrés de Catalunya aquesta nova dimensió aeroportuà­ria és clau, ja que garantiria la connexió directa amb la Xina, el Japó i la resta de països asiàtics, que són el focus de més creixement del món, així com amb els Estats Units –la primera potència mundial– i la resta del continent americà. Totes les entitats econòmique­s de Catalunya, com la Cambra de Comerç, Foment del Treball i el Cercle d’Economia, donen suport a la iniciativa d’Aena, ja que connecta amb una llarga i anhelada reivindica­ció de la societat catalana. En aquest marc resulta del tot incoherent i greu que l’Ajuntament de Barcelona s’oposi a l’ampliació de la infraestru­ctura. La posició de l’alcaldessa Ada Colau juga en contra de l’interès general dels catalans que aspiren a tenir un teixit productiu de més contingut tecnològic, més inversions estrangere­s, turisme d’alt poder adquisitiu i llocs de treball de qualitat.

La tesi de l’Ajuntament que l’ampliació de l’aeroport no és necessària perquè molts dels seus vols de curta i mitjana distància poden ser substituït­s per viatges amb tren per contaminar menys no se sosté. El Consistori no hauria de decidir el mitjà de transport en què viatgen els ciutadans, ja que han de tenir la llibertat

El rebuig de Colau i d’ERC a l’ampliació de l’aeroport posa en risc el progrés de Catalunya

d’optar pel servei que sigui més competitiu i ofereixi millors prestacion­s. Els vols que es podrien substituir per viatges amb tren són relativame­nt pocs i, a més, la indústria de l’aviació ja està treballant en la utilitzaci­ó de combustibl­es no contaminan­ts a mitjà termini. Davant l’afectació que l’ampliació de les pistes provocaria en alguns espais naturals del Prat, que són un altre motiu d’oposició, Aena es compromet a un pla de regeneraci­ó i ampliació de la zona verda afectada.

En aquest escenari és també greu que ERC s’alineés ahir amb la postura de Colau en contra del pla d’Aena. I igualment preocupant va ser l’abstenció de JxCat. Aquesta posició discrepant dels dos partits que tornaran a governar la Generalita­t esbossa una nova divisió com les que van presidir l’anterior legislatur­a.

Els socialiste­s, socis de Colau a Barcelona, van mostrar la seva discrepànc­ia amb la posició dels comuns –la primera gran bretxa del govern municipal– i van votar a favor de l’ampliació de l’aeroport, per la gran oportunita­t que representa, juntament amb Ciutadans, el PP i el partit de Manuel Valls. Els seus vots, malgrat això, no van ser suficients i el resultat ha estat que Barcelona ha votat contra l’ampliació de l’aeroport. No obstant això, l’opinió del Consistori barceloní no és determinan­t per a la decisió final. En canvi, sí que serà gairebé definitiva la resolució que tingui la Generalita­t. Posar un fre al creixement de l’aeroport hipotecarà el futur de progrés de Catalunya.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain