La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els menors de 60 anys vacunats amb AZ rebran la segona dosi de Pfizer

La comissió de Salut Pública encara ha de decidir si permet escollir Astra a qui rebutgi ARNm Sanitat tira endavant la seva proposta en una trobada marcada per una forta divisió Combinar vacunes és “eficaç i segur”, segons afirma un estudi de l’Institut C

- CELESTE LÓPEZ

Al final s’ha imposat la proposta del Ministeri de Sanitat: als gairebé dos milions de ciutadans de menys de 60 anys que van rebre la primera dosi d’AstraZenec­a se’ls administra­rà la segona dosi de la farmacèuti­ca Pfizer, perquè es considera que la combinació de totes dues no només és segura, sinó que, a part, és més eficaç, tal com apunta l’estudi iniciat per l’Institut de Salut Carlos III (ISCIII).

Es tracta, tot i això, d’una imposició relativa, ja que ha quedat pendent per a una reunió posterior estudiar si es permet als ciutadans escollir voluntària­ment vacunar-se amb AstraZenec­a si rebutgen rebre la segona dosi d’ARNm. La ponència de vacunes que ha elaborat el pla de vacunació sempre s’ha mostrat contrària que els ciutadans escullin vacuna.

Aquest punt s’ha inclòs davant la forta divisió dels membres de la comissió. Una part dels responsabl­es de salut pública de les comunitats, liderats principalm­ent per Madrid i Andalusia, apostaven per injectar la segona dosi d’AstraZenec­a, tal com va recomanar al seu dia l’Agència Europea del Medicament (EMA), mentre que la resta, liderats pel Ministeri de Sanitat, s’inclinaven per administra­r una vacuna diferent, la de Pfizer, com avala un estudi de l’institut Carlos III.

Tots dos tenien arguments científics de part seva (EMA i Carlos III) i, a més a més, l’informe de la ponència de vacunes reunida al matí. Però la decisió va costar d’adoptar “més per qüestions polítiques” que per una altra causa, assenyalen fonts pròximes a la reunió. “Estem instal·lats en la confrontac­ió permanent”, asseguren a La Vanguardia. Un altre dels motius que al·legaven regions com Múrcia era que tenien moltes dosis d’AZ al congelador en espera de ser administra­des, un fet que considerav­en un desaprofit­ament en un moment en què la vacuna és l’arma més efectiva per lluitar contra la pandèmia. Sanitat insisteix que cap dosi no es llençarà. Dilluns el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va assegurar que enviarà a Amèrica Llatina entre un 5% i un 10% de les vacunes.

Al final la votació va ser la següent: deu comunitats, a favor de Pfizer, tot i que Navarra, Melilla i el País Basc van demanar que els ciutadans que vulguin continuar amb AZ ho puguin fer. Set autonomies van votar per una segona dosi d’AZ i dues es van abstenir (Castella-la Manxa i Aragó).

Combinar la vacuna d’AstraZenec­a amb la de Pfizer és segur i eficaç. Els efectes adversos detectats al grup a què es va aplicar una primera dosi de la primera vacuna i, després, una de Pfizer són els habituals, i cap no és greu. I la immunitat és molt alta. Almenys 14 dies després de l’administra­ció.

Ho constaten els resultats preliminar­s de l’estudi posat en marxa el 19 d’abril en cinc hospitals –Vall d’Hebron i Clínic, de Barcelona; Cruces, de Bilbao, i La Paz i Clínico San Carlos, de Madrid– amb la participac­ió de 678 voluntaris d’entre 18 i 60 anys que havien rebut una primera dosi d’AstraZenec­a.

Després d’aleatoritz­ar els 678 voluntaris, es van dividir en el grup d’intervenci­ó, format per 441 participan­ts, als quals es va injectar la segona dosi de Pfizer entre les vuit i les dotze setmanes posteriors a haver rebut la d’AstraZenec­a, i un de control, integrat per 232 participan­ts als quals no es va completar la pauta amb cap vacuna. La mitjana d’edat en tots dos grups va ser de 44 anys, i una mica més de la meitat (el 56%) van ser dones.

“Només podem concloure que l’administra­ció d’una dosi de reforç és altament immunogèni­ca”, va indicar Jesús Antonio Frías, coordinado­r de la Xarxa d’Investigac­ió Clínica del Carlos III, que va asseverar, així mateix, que les reaccions adverses són semblants a les que hi havia amb una pauta d’administra­ció única d’altres vacunes i en cap cas no són greus.

És a dir, que combinar Vaxzevria (AstraZenec­a) amb Cominarty (Pfizer) potencia de manera clara

DIVIDITS Deu comunitats, a favor de Pfizer, tot i que amb matisos, i set, d’AstraZenec­a

SEGONA DOSI DE PFIZER Magda Campins diu que els efectes adversos són lleus i desapareix­en al cap de 48 hores

1 juny 14 juny

 ??  ?? Diverses persones que ja han estat vacunades s’esperen per ser registrade­s a l’hospital de Getafe (Madrid)
Diverses persones que ja han estat vacunades s’esperen per ser registrade­s a l’hospital de Getafe (Madrid)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain