La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pfizer es pot conservar fins a un mes a la nevera

-

La vacuna de PfizerBioN­Tech contra la covid es pot conservar 31 dies a una temperatur­a d’entre dos i vuit graus sense que això n’afecti la qualitat, segons una nova avaluació de l’Agència Europea del Medicament (EMA). Fins ara l’EMA autoritzav­a que es conservés a la nevera un màxim de cinc dies. El canvi “facilitarà la manipulaci­ó de la vacuna en centres de vacunació de tota la Unió Europea”, va dir l’EMA dilluns en un comunicat.

La inestabili­tat de les molècules d’ARN missatger en què es basa la vacuna obliga a conservar-la a temperatur­es ultrabaixe­s. Pfizer ha resolt el problema utilitzant gel sec, que té una temperatur­a de sublimació de 78,5 graus sota zero i permet mantenir la vacuna per sota de 70 sota zero durant un període de fins a sis mesos. Però aquesta necessitat de fred extrem ha suposat un repte logístic per a la seva distribuci­ó.

Noves dades presentade­s per Pfizer a l’EMA sobre l’estabilita­t de la vacuna una vegada ha estat descongela­da han portat a actualitza­r la normativa sobre la manipulaci­ó. Amb el nou protocol, els vials descongela­ts que no hagin estat oberts es poden mantenir fins a un mes a la nevera. Una vegada oberts, el contingut s’ha de diluir en una solució salina per preparar les sis dosis de cada vial. Les dosis s’han d’administra­r abans de sis hores. / Josep Corbella

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain