La Vanguardia (Català-1ª edició)

Catalunya voreja un 40% d’immunitzat­s amb una injecció com a mínim

Espanya ha de doblar el ritme de segones dosis per aconseguir la immunitat de grup

- ALBERT MOLINS RENTER

A Catalunya falten un o dos dies perquè un 40% de la població hagi rebut com a mínim una dosi d’alguna de les vacunes contra la covid. Ahir era un 39%. De la mateixa manera, un 17,3% ja n’ha rebut dues.

A Espanya el percentatg­e de ciutadans a qui s’ha administra­t com a mínim una dosi és d’un 39,1%, i el dels que ja estan completame­nt immunitzat­s, d’un 18,5%. En aquest sentit, Espanya va més avançada que països del seu entorn com Itàlia (14,6%), França (13,3%) o Alemanya (11,1%).

Per comunitats autònomes destaca Astúries, que està a punt d’aconseguir que la meitat de la població hagi rebut una dosi (48,8%) i que ja ha aconseguit la immunitzac­ió total de més d’una quarta part (26,2%) dels asturians, cosa que comparteix amb Castella i Lleó (25,8%).

A començamen­ts d’abril el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar un calendari que en aquell moment, amb les dosis que arribaven gairebé amb comptagote­s, semblava gairebé impossible de complir. De fet, la primera fita, aconseguir que hi hagués més immunitzat­s que persones contagiade­s des que va començar la pandèmia, va arribar amb vuit dies de retard respecte de la data anunciada per Sánchez.

A partir d’allà tot ha anat com una seda. El 3 de maig es van aconseguir els cinc milions de vacunats, i si el ritme és com el dels últims dies –un milió de segones dosis setmanals administra­des– la previsió és que s’aconseguei­xin els deu milions d’immunitzat­s la primera setmana de juny sense problemes.

Ahir aquesta xifra va arribar fins als 7.223.426, cosa que significa que els últims set dies s’han acabat

3.020.450 vacunats

FONT:

12 abril

Hi haurà més vacunats amb les dues dosis que persones identifica­des com a contagiade­s de covid Avui

Es va assolir el 20 d’abril

5.000.000 995.979 pautes de vacunació. A aquesta velocitat, i quan falta una mica menys de tres setmanes per a la primera setmana de juny, el més lògic és que s’arribi als deu milions de vacunats.

Però, si fixem l’horitzó a la següent fita de Sánchez –15 milions de vacunats el 14 de juny–, amb un milió de segones dosis setmanals no n’hi haurà prou per aconseguir-ho. Partint dels deu milions a començamen­ts de juny, per aconseguir els quinze milions dues setmanes més tard cal administra­r dos milions de segones dosis setmanals.

Passa el mateix perquè el 19 de juliol, cinc setmanes més tard, a Espanya ja hi hagi els 25 milions de persones totalment immunitzad­es que el president del Govern va prometre.

Segons va dir Sánchez, malgrat les dificultat­s, el sistema sanitari espanyol està preparat per administra­r fins a 3,5 milions de dosis setmanals.

Però per aconseguir els 33 milions de vacunats a finals d’agost és imprescind­ible que arribin les vacunes. Espanya ha adquirit entre l’abril i el setembre 87 milions de dosis, de les quals 25,9 milions són de Pfizer, 7 milions d’AstraZenec­a, 3,5 de milions de Moderna i 5,5 de Janssen. La resta, els més de 48 milions que s’esperen de CureVac, quan sigui aprovada per l’EMA.

Amb AstraZenec­a sembla que desnonada definitiva­ment i amb Janssen –com que és monodosi, es confiava que ajudés a incrementa­r el ritme d’immunitzac­ió– amb problemes de subministr­ament, tot sembla quedar en mans de les dosis de Pfizer, que ja representa un 67% de les dosis administra­des a Espanya.

 ?? IREKIA / EP ?? Elaboració pròpia
Vacunòdrom al pavelló de La Casilla, a Bilbao
IREKIA / EP Elaboració pròpia Vacunòdrom al pavelló de La Casilla, a Bilbao

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain