La Vanguardia (Català-1ª edició)

Baixada de casos d’un 35% setmanal i de les morts i ucis a Catalunya

- M. RICART

El descens dels casos de covid s’ha accelerat a Catalunya aquest mes i és de fins a un 35% setmanal. Les dades de Salut d’ahir (del dia 8 fins al 14) apuntaven 5.087 casos setmanals, quan la setmana anterior eren 8.000, i l’última d’abril, el doble que ara. La mortalitat ha minvat en un percentatg­e fins i tot més gran i les ucis van baixar ahir a una xifra que no es veia des de fa quasi dos mesos o des de l’ascens de la tercera onada.

Hi ha una mitjana de 700 nous casos diaris, que aquests dies tendeixen a reduir-se i no es veien des de la primera quinzena del juliol del 2020. Enric Àlvarez, de l’equip Biocomsc, que analitza l’epidèmia, va alertar que l’espectacul­ar baixada de casos encara no reflecteix les dades de després de l’estat d’alarma. Si han pujat els contagis amb el final del confinamen­t nocturn es veurà a partir d’avui o demà a les dades. És probable que, si més no, la ràpida baixada es freni.

La taxa d’incidència es va situar ahir en 169, i la de transmissi­ó, en 0,75. La incidència ha caigut aquest mes entre els menors de 30 anys entorn d’un 40%, tot i que continuen sent les edats amb més contagis, una mica més de 200 per cada 100.000 habitants, el doble que entre les persones de 60 i 80 anys (en els de més de 80 és de 51 casos).

La mortalitat es va reduir un 37% de la primera a la segona setmana de maig (de 97 a 61 morts). Amb dades encara no consolidad­es, des del dia 10 les defuncions han baixat de les 10 diàries, xifres que no es donaven des de fa nou mesos. Encara que repuntessi­n els casos, no s’espera que pugi la mortalitat per l’efecte de la vacunació en les persones més grans, va dir Àlvarez.

El descens més lent és el de l’ocupació de les ucis, on ahir hi havia 390 pacients, xifra que tampoc no es veia des del 26 de març, quan es va baixar a 392, però de seguida va repuntar l’ocupació. La d’ara és semblant a la de principis d’any, quan pujava la tercera onada.

 ?? ALEJANDRO MARTÍNEZ VÉLEZ / EP ??
ALEJANDRO MARTÍNEZ VÉLEZ / EP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain