La Vanguardia (Català-1ª edició)

La relaxació de la mascareta als EUA provoca alegria, confusió i crítiques

Biden respon a la pressió i enviarà 80 milions de vacunes a països pobres

- BEATRIZ NAVARRO Washington. Correspons­al

Els Estats Units acaben d’aconseguir una fita en la campanya d’immunitzac­ió contra el coronaviru­s: un 60% dels adults del país ja han rebut almenys una dosi de la vacuna. Per primera vegada des de l’inici de la pandèmia, els casos de covid van a la baixa als 50 estats. Tot i que molts centres educatius continuen tancats i milers de nens acabaran el curs escolar on van acabar l’anterior, a casa seva, la tornada a la normalitat sembla a l’abast dels EUA. La confusió provocada per les últimes recomanaci­ons sobre l’ús de la mascareta il·lustra, tot i això, els reptes que planteja la desescalad­a.

Criticat per excés de cautela amb els vacunats, el Centre de Control de Malalties (CDC) ha fet un gir de 180 graus en la seva política i va aconsellar una relaxació generalitz­ada de l’ús d’aquesta protecció. Tant a l’aire lliure com a l’interior, passa a ser una responsabi­litat individual: les persones vacunades en poden prescindir; els que no estiguin immunitzat­s, l’han de fer servir.

Fa sis setmanes la responsabl­e del CDC, Rochelle Walensky, advertia del risc d’un “desastre imminent” si els nord-americans es confiaven massa i deien adeu a la mascareta abans de tenir la pandèmia sota control. Fa només dues setmanes encara recomanava als vacunats de fer-la servir en interiors i llocs a l’aire lliure molt freqüentat­s. Però animades per l’eficàcia dels sèrums en entorns reals i contra les noves variants, ara les autoritats animen els vacunats a aparcar-la, i a la resta de la societat, a immunitzar-se com més aviat millor.

Se suposava que havia de ser un al·licient per vacunar-se, però com es pot controlar qui està vacunat i qui no? Què passa amb els nens que no tenen opció de vacunar-se: no se’ls està desprotegi­nt? A diferència d’Israel, els EUA han descartat posar en marxa un passaport de vacunació, i els canvis han provocat tant alegria com dubtes i crítiques.

Ara els trebasllad­ors dels supermerca­ts o els cambrers han de fer de policia amb els clients?, es pregunten les associacio­ns profession­als. El cuiner d’origen espanyol José Andrés i altres empresaris hotelers han criticat l’“embolic” creat per l’Administra­ció Biden i reclamen clarificac­ions mentre mantenen la seva política intacta.

Nombrosos profession­als mèdics han qüestionat la comunicaci­ó dels canvis. És el moment de donar un consell com aquest tenint en compte la disparitat de les taxes de vacunació per estats?, qüestionen. El sindicat d’infermers més important del país ha condemnat els canvis i han demanat al CDC que corregeixi les recomanaci­ons.

Pot funcionar el codi d’honor en un ambient tan polaritzat i amb una qüestió tan polititzad­a com la mascareta? Segons una enquesta, un 82% dels votants demòcrates diuen que s’han vacunat, pel 43% dels republican­s (entre els més grans de 65 anys les xifres arriben a un 90% i un 60%).

Sense entrar a distingir entre vacunats o no, els supermerca­ts WalAl mart i Trader Joe’s i la cadena de farmàcies CVS, entre altres establimen­ts, ja han deixat de demanar-la als clients. Les apotecarie­s de Walgreen’s, els grans magatzems Macy’s o Apple, en canvi, han optat per no fer cap canvi.

L’aplicació de la mesura també

Califòrnia i altres estats ajornen els canvis en les normes de la mascareta; Washington DC i Nova York no s’esperen

és irregular des del punt de vista geogràfic. Mentre que Washington DC o Nova York han abraçat les noves normes i han accelerat els plans per permetre a la ciutadania prescindir de la mascareta, Califòrnia, Nova Jersey i altres estats han decidit esperar unes setmanes més abans de relaxar les mesures.

sud, la majoria d’estats ja havien anul·lat les últimes setmanes les ordres d’ús de la mascareta, fet que no ha suposat canvis significat­ius. Llavors la Casa Blanca els va acusar d’“ignorar la ciència”. El president Joe Biden va parlar de “pensament neandertal”. Tot i això, aquest dimarts el governador de Texas, el republicà Greg Abbott, va anunciar que per primera cop des del març del 2020 no han registrat cap mort per covid i que tenen la xifra més baixa de casos en 13 mesos.

Mentrestan­t la Casa Blanca ha respost a la pressió perquè comparteix­i el seu arsenal de vacunes i exporti als països pobres. Biden ha anunciat una altra donació de 20 milions de dosis de Pfizer, Moderna i Johnson & Johnson, a més dels 60 milions d’AstraZenec­a ja promesos. “Els EUA no estaran segurs del tot fins que la pandèmia estigui sota control a escala global”, va dir. Ara mateix l’oferta de vacunes supera la demanda al país nord-americà.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain