La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Fiscalia vol que el TS rebutgi el tancament a les Canàries

- C. GUINDAL

La Fiscalia del Suprem ha demanat als magistrats de l’Alt Tribunal que rebutgin el recurs del Govern canari per la negativa del Tribunal Superior de Justícia de les Canàries (TSJC) d’avalar el tancament perimetral de les illes.

El ministeri públic ha respost al recurs de cassació del Govern d’Ángel Víctor Torres contra la interlocut­òria del TSJC, en què esmena la posició de la Fiscalia autonòmica, que sí que va donar el vistiplau al tancament. L’Executiu canari va decretar el confinamen­t perimetral entenent que aquesta mesura –i la limitació dels grups– era essencial contra la pandèmia.

Però el TSJC el va denegar perquè va considerar que la mesura decretada pel Govern regional era imprecisa i perquè el règim jurídic establert per l’Executiu és discrimina­tori. I ara el fiscal en cap del contenciós, Pedro Crespo, sol·licita que s’inadmeti o es desestimi el recurs del Govern canari, cosa que suposa no només esmenar la posició de la Fiscalia autonòmica, que es va pronunciar a favor, sinó que també entra en contradicc­ió amb la seva mateixa actuació, ja que dilluns la Fiscalia del Suprem sí que va avalar el tancament de Montefrío (Granada).

A parer de la Fiscalia, el TSJC “fa una valoració de l’eficàcia de les mesures per a la tutela de la salut i la vida, i arriba a la conclusió que, a la vista precisamen­t de l’ampli règim d’excepcions i de la falta de certesa o justificac­ió d’algunes, no s’assegura prou la tutela d’aquests drets fonamental­s”. I, per tant, a parer de la Fiscalia del Suprem, “no resulta degudament acreditada la proporcion­alitat en la restricció de les llibertats que entren en conflicte amb la seva protecció”.

 ?? MIKE BLAKE / REUTERS ?? Un rètol en una botiga d’Encinitas (Califòrnia) informa de l’obligatori­etat de la mascareta
MIKE BLAKE / REUTERS Un rètol en una botiga d’Encinitas (Califòrnia) informa de l’obligatori­etat de la mascareta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain