La Vanguardia (Català-1ª edició)

Barcelona vota en contra de l’ampliació de l’aeroport

La proposta d’Aena divideix BComú i PSC i també els partits del futur Govern

- DAVID GUERRERO

Quan Aena va posar a sobre de la taula l’ampliació de l’aeroport del Prat, va deixar clar que era imprescind­ible aconseguir un consens majoritari al voltant del projecte. De moment, en lloc de tendir cap aquí, la divisió augmenta. Ja no entre les diferents administra­cions implicades, sinó al si de l’Ajuntament de Barcelona.

Mentre que els comuns tenen clar el seu rebuig frontal per qüestions mediambien­tals, els socialiste­s defensen l’oportunita­t econòmica que representa el creixement de la capacitat de l’aeroport. Amb els uns a favor i

Els comuns reclamen invertir en ferrocarri­l i en els aeroports complement­aris

El PSC incideix en el valor econòmic que suposaria un nombre més alt de passatgers

els altres en contra, ahir va ser rebutjada una proposta presentada per Barcelona pel Canvi a la comissió d’Ecologia, Urbanisme, Infraestru­ctures i Mobilitat que buscava “el ple suport al pla d’ampliació d’Aena”. La intenció de Manuel Valls d’aconseguir “una pista àmplia que faci de Barcelona una ciutat més connectada” va rebre el vot contrari dels comuns i d’ERC, que va prevaler sobre el suport del PSC, Ciutadans, el PP i el partit de Valls. L’abstenció de Junts per Catalunya va ser determinan­t per inclinar la balança de vots en contra.

La tinenta d’alcaldia d’Ecologia i Urbanisme, Janet Sanz, va retreure de manera velada als seus socis de govern que “és antic això de fer escollir entre ecologia i economia” i va instar Aena a mantenir els 1.700 milions d’euros promesos per al Prat, però dedicats a altres inteciutat, ressos. "Sí a la inversió, però ben feta, per diversific­ar el sistema aeroportua­ri català i per desenvolup­ar projectes positius de la ciutat aeroportuà­ria”, va defensar Sanz.

La tinenta d’alcalde comuna va posar com a model el camí emprès per França en la reducció d’emissions contaminan­ts mitjançant accions com la reducció dels vols que disposen d’una alternativ­a ferroviàri­a sòlida amb temps de desplaçame­nt inferior a les dues hores i mitja. Aquesta qüestió és una de les alternativ­es defensades per l’Ajuntament, que fa poc va encarregar un informe fet públic dimarts per La Vanguardia en què Barcelona Regional estudiava la viabilitat de suprimir la ruta aèria entre València i Barcelona i la supressió de dos terços dels vols del pont aeri amb Madrid per reduir les operacions al Prat.

L’aposta dels comuns per aquesta alternativ­a va ser qüestionad­a directamen­t pel PSC. “A Amèrica i Àsia no s’hi pot anar amb tren”, va dir la tinenta d’alcaldia Laia Bonet, que considera “compatible reforçar l’aeroport i el canvi cultural que impulsi mitjans sostenible­s com el tren”. La regidora socialista va posar en relleu la importànci­a econòmica i la competitiv­itat que representa l’aeroport per a una un argument reiterat també per Manuel Valls, Ciutadans i el PP.

Malgrat les diferèncie­s expressade­s entre els socis de govern, els socialiste­s van voler allargar la mà tant als comuns com a la resta i van destacar la necessitat de rebre el vistiplau de la Unió Europea per dur a terme les compensaci­ons mediambien­tals plantejade­s. Els plans d’Aena passen per allargar la tercera pista sobre l’espai protegit de la Ricarda i, a canvi, multiplica­r per deu els terrenys naturals en espais veïns a l’aeroport. Amb tot això sobre la taula, Laia Bonet va fer una crida a la recerca del consens que defensa el president d’Aena, Maurici Lucena “partint d’un acord institucio­nal ampli, sobretot amb la Generalita­t”.

El paper del nou Govern serà

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Projecte en l’aire. El pla del gestor aeroportua­ri requereix el consens majoritari de les administra­cions implicades
ÀLEX GARCIA Projecte en l’aire. El pla del gestor aeroportua­ri requereix el consens majoritari de les administra­cions implicades

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain