La Vanguardia (Català-1ª edició)

Reoberta la causa per l’assassinat d’Helena Jubany

El jutge ordena reprendre el cas per analitzar el disc dur de la víctima després de descobrir que tenia un assetjador

- TONI MUÑOZ

El jutjat de primera instància 2 de Sabadell ha acordat reobrir la investigac­ió de l’assassinat d’Helena Jubany, una bibliotecà­ria de Sentmenat que va ser assassinad­a el desembre del 2001. El cas, però, encara no s’ha pogut resoldre. El jutge ha decidit reprendre la causa per analitzar el disc dur de la víctima, que no havia estat revisat per la Policia Nacional, i el jutge tampoc no ho havia ordenat, davant la sospita que Jubany podria haver estat assetjada els dies previs al crim. El jutge considera que aquesta nova línia d’investigac­ió “nova” “podria dirigir la investigac­ió cap a una persona fins ara desconegud­a o almenys no identifica­da com a tal”.

Helena Jubany va aparèixer morta en un celobert de l’edifici on vivia una amiga seva. Primer la van drogar i després la van llançar inconscien­t i nua des del terrat. El cos presentava, a més a més, diverses cremades fetes amb la burilla d’una cigarreta. Les indagacion­s van apuntar a la participac­ió d’aquella amiga, Montse Careta, que es va suïcidar a la presó, i de la seva parella, Santi Laiglesia, sobre qui es van centrar totes les sospites però mai no va ser detingut. Els dies previs a l’assassinat, Jubany va rebre dos anònims. El primer va aparèixer al costat d’una ampolla d’orxata, i el segon, al costat d’un suc de taronja. Totes dues begudes contenien somnífers, segons la investigac­ió.

Al disc dur, que ara s’analitzarà, hi apareix un xat en què Helena Jubany manifestav­a que estava sent assetjada per un desconegut. “Es dedica a perseguir-me pels diferents canals per on parlo amb gent que conec en persona, comença a preguntar a la gent que em coneix coses sobre mi, i el tio se sap el meu currículum profession­al de memòria. No sé ni com ho ha descobert, perquè jo no l’hi he explicat, i hi ha dos clients de la biblioteca on treballo que parlen amb ell pel xat”, va escriure. “La veritat és que no em fa cap gràcia” ,

En un xat la bibliotecà­ria va vincular un desconegut amb els anònims que va rebre abans de morir

va afegir citant dues persones que van utilitzar el seu nick per entrar en un canal i es van fer passar per ella.

És la mateixa Jubany qui vincula la recepció dels anònims amb aquells episodis d’assetjamen­t. “Ha de ser d’algú que em coneix bé, perquè l’orxata és la meva debilitat; et juro que no reconec la lletra [de l’anònim]”. I afegeix: “Com que estic una mica paranoica amb això, doncs em penso que potser algú em vol fer mal. No et creguis que estic boja, però fins i tot he pensat ‘I si està enverinat?’”. La conversa va continuar suggerint que potser l’assetjador era un client de la biblioteca que era “professor d’enginyeria”.

La investigac­ió sobre Santi Laiglesia, a qui la família responsabi­litza obertament de la mort de Jubany i a qui va acusar sense embuts un agent de la policia nacional al programa Crims de TV3, continuarà arxivada, ja que els indicis trobats a l’ordinador fan referència a una tercera persona. “Només en el supòsit que l’anàlisi del disc dur aporti elements nous, rellevants i que vinculin Laiglesia amb els fets es valoraria la possibilit­at d’acordar la reobertura de les actuacions respecte a ell i se li atribuiria de nou la condició d’investigat”, afirma el jutge.

La família d’Helena Jubany, que ahir va assegurar en un comunicat que “no es rendiran mai” perquè es faci justícia, va contractar l’advocat Benet Salellas per donar un nou impuls a un cas que prescriurà el 2025 i que estava totalment aturat des del 2005, quan l’aleshores jutge de Sabadell en va decretar l’arxivament perquè no s’havien trobat prou indicis per incriminar el responsabl­e. L’any passat, després de la presentaci­ó de noves proves, el jutjat va acordar reobrir la causa, però aquelles dades van ser insuficien­ts per l’Audiència de Barcelona, que el febrer passat va tornar a arxivar el cas.

La família de Jubany va sol·licitar que la batuta de la investigac­ió passés a mans dels Mossos en detriment de la Policia Nacional amb l’objectiu d’aportar-hi una nova mirada que permetés resoldre el cas. El jutge torna a denegar aquesta petició, i assegura que la Policia Nacional té un “bagatge previ” que podria arribar a ser “decisiu o almenys suposar un element significat­iu de cara a l’hipotètic èxit de la investigac­ió”.

 ?? ARXIU FAMILIAR ?? Helena Jubany va ser assassinad­a el desembre del 2001; si no se’n troba el culpable, el cas prescriurà el 2025
ARXIU FAMILIAR Helena Jubany va ser assassinad­a el desembre del 2001; si no se’n troba el culpable, el cas prescriurà el 2025

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain