La Vanguardia (Català-1ª edició)

La decisió espera el nou Govern, que ha expressat diferents opinions

-

determinan­t. El futur president, Pere Aragonès, va rebre Lucena fa unes setmanes en el seu paper llavors de vicepresid­ent econòmic i es va comprometr­e a estudiar el projecte. Si la línia que segueix és la mateixa que la del grup municipal republicà, imperarà la negativa que en l’executiu sortint havia liderat el conseller de Territori i Sostenibil­itat, Damià

Calvet. “No al creixement il·limitat”, va defensar amb rotunditat el regidor republicà Max Zañartu a la comissió municipal, on també va utilitzar el clàssic argumentar­i independen­tista i va reclamar capacitat de decisió sobre el sistema aeroportua­ri català.

Més ambigu va ser el posicionam­ent de Junts per Catalunya, que va optar per l’abstenció, una posició intermèdia que recull les diferents visions dins del seu partit. Mentre que Calvet s’hi ha oposat reiterades vegades pel dany mediambien­tal que suposaria la prolongaci­ó de la tercera pista, el conseller d’Empresa, Ramon Tremosa, ha mostrat la seva visió obertament favorable al creixement de l’aeroport per motius econòmics. Es tracta d’una disjuntiva que replica la mateixa divisió que hi ha entre comuns i socialiste­s al govern municipal. Sense mullar-se, el regidor Jordi Martí Galbis va fer una crida a fugir de “plantejame­nts simplistes i adhesions acrítiques” i va demanar que tots els agents implicats s’asseguin en una mateixa taula per buscar un acord majoritari. En aquesta taula hi hauria d’haver el Ministeri de Transports, però també el de Transició Ecològica, així com la Generalita­t, l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB), l’Ajuntament de la capital catalana i el del Prat. “L’acord ha d’incorporar sí o sí el territori”, va defensar Martí Galbis.

Precisamen­t al municipi que acull l’aeroport al terme municipal hi va haver un debat semblant al plenari fa uns quants mesos, i allà la posició sí que va ser unànime i de consens. El rebuig de l’ampliació de la tercera pista a l’Ajuntament del Baix Llobregat va ser signat per tots els grups municipals (El Prat en Comú, PSC, ERC, Ciutadans i Podem). Ahir mateix l’alcalde, Lluís Mijoler, va celebrar el resultat de la votació a Barcelona. “Allà, com aquí, defensem que el futur passa per un desenvolup­ament sostenible, per la innovació i per protegir un equilibri territoria­l que ens ha costat molt de conquerir”, va valorar Mijoler, que va reconèixer, malgrat tot, que cada vegada se sent menys David contra Goliat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain