La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les obres del tramvia i l’L8 fan passes endavant

La Generalita­t aprova una inversió de 37,6 milions que permetrà posar en marxa les obres a la Diagonal abans de finals d’any

- DAVID GUERRERO

L’inici de les obres d’unió del tramvia per la Diagonal cada vegada és més a prop. El Govern de la Generalita­t va aprovar ahir la transferèn­cia de 37,6 milions d’euros a l’Autoritat del Transport Metropolit­à (ATM) perquè passi a fer la licitació de les obres de prolongaci­ó del Trambesòs des de la plaça de les Glòries fins al passeig Sant Joan. De les partides plurianual­s previstes es reserven 32,6 milions per construir la infraestru­ctura i els sistemes, i gairebé cinc milions per comprar els nous tramvies.

La inversió del Govern correspon al que es va acordar en el conveni de col·laboració signat amb l’Ajuntament de Barcelona al desembre per executar les obres i l’explotació posterior de la xarxa de tramvia. El Consistori ja duu a terme l’ampliació del col·lector que passa per sota del futur traçat del ferrocarri­l com a pas previ a les obres pròpiament dites del tramvia, que els pròxims dies sortiran a concurs públic i podrien començar abans de finals d’any.

El pas endavant que va fer ahir la Generalita­t va ser celebrat poc després per la tinenta d’alcalde d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, que es va comprometr­e a posar en marxa amb la màxima celeritat el procés de licitació de les obres d’urbanitzac­ió que van associades amb el tramvia. Les actuacions urbanístiq­ues i de construcci­ó de la infraestru­ctura a la Diagonal les coordinarà l’empresa municipal Bimsa.

Quan arribi el moment de començar les obres s’hauria d’haver arribat a un acord amb l’empresa

Surten a licitació els projectes de les noves estacions dels FGC a l’Hospital Clínic, Francesc Macià i Gràcia

concession­ària ajustant la tarifa tècnica perquè tots els beneficis derivats de l’entrada en servei del nou tram reverteixi­n directamen­t en les arques públiques. Almenys aquest va ser el compromís segellat pel govern municipal amb ERC per aconseguir el seu suport i poder desbloquej­ar la qüestió en el ple municipal.

Un altre gran projecte d’infraestru­ctures que avança és la prolongaci­ó de l’L8 de Ferrocarri­ls de la Generalita­t (FGC) des de la plaça Espanya fins a Gràcia. Seran 4,1 quilòmetre­s ferroviari­s nous que permetran connectar les línies del Llobregat i del Vallès per crear tres noves estacions: Hospital Clínic, Francesc Macià i Gràcia. Aquesta mateixa setmana ha sortit a concurs públic la redacció dels projectes constructi­us de les tres noves estacions, com també de la superestru­ctura de via i catenària, de senyalitza­ció i enclavamen­ts, alimentaci­ó elèctrica, comunicaci­ons i instal·lacions no ferroviàri­es del túnel. En total, sis licitacion­s que sumen un import total d’1,7 milions d’euros per tirar endavant unes obres valorades en més de 65 milions d’euros. La principal peculiarit­at de les estacions és que seran a una gran profundita­t, a uns 50 metres, de manera que disposaran d’ascensors de gran capacitat per accedir fins a les andanes, a imatge i semblança de la línia 9 del metro.

Mentre es redacten aquests projectes que ara surten a concurs públic –amb un termini de redacció de dos anys–, ja s’està avançant en el projecte constructi­u de l’obra civil, i les obres posteriors estan valorades en més de 270 milions d’euros. L’objectiu és que la tuneladora pugui començar a treballar el segon trimestre de l’any que ve.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain