La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tres crims masclistes en tot just 24 hores eleven a 11 les mortes enguany

Un dels assassins també va estrangula­r el seu fill de 7 anys a sa Pobla

- E.GIRALT/N.DOMBLAS /J.POLO Tarragona/Palma/Corbera de Llobregat

Ràbia i consternac­ió per tres nous crims masclistes en poques hores de diferència, entre dilluns a la nit i ahir a la tarda, a sa Pobla (Mallorca), Creixell (Tarragonès) i Corbera de Llobregat (Baix Llobregat), amb quatre víctimes mortals. A sa Pobla un home es va lliurar a la Guàrdia Civil després d’assassinar una dona de 28 anys i el seu fill de 7. La dona, embarassad­a de tres mesos, va tenir fa anys una ordre de protecció per dues denúncies de maltractam­ents.

A Creixell un home de 56 anys va matar a trets la seva parella, de 52, i després es va llevar la vida amb la mateixa arma. Els Mossos d’Esquadra van trobar els dos cadàvers al pis on vivien, després que un fill de la dona assassinad­a alertés la policia de la desaparici­ó. A Corbera de Llobregat, els Mossos d’Esquadra van rebre l’alerta ahir cap a les 15.30 hores i es van trobar el cos sense vida d’una altra dona a casa seva, amb signes evidents de violència per ús d’arma blanca. En una altra de les plantes de l’immoble van trobar el cadàver de la seva parella: tot apunta que ell va decidir suïcidar-se després de cometre el crim masclista. El cas està en mans del jutjat de violència sobre la dona de Sant Feliu del Llobregat.

Ni en el crim de Creixell ni en el de Corbera les víctimes havien denunciat maltractam­ents ni consta que els presumptes assassins tinguessin antecedent­s per violència masclista. És una situació ben diferent la de sa Pobla. La delegada del Govern a les Balears, Aina Calvo, va assegurar que no hi havia indicis d’errors en el sistema de protecció i seguiment dels casos de violència masclista perquè el programa de protecció s’havia acabat a petició de la víctima després d’assegurar que la relació havia tornat a una “certa normalitat”.

L’home va estrangula­r la dona i el nen i en un primer moment va fugir, tot i que finalment es va lliurar a la policia, si bé es va negar a declarar. Els cadàvers es van descobrir després que l’escola on estudiava el menor alertés la policia de l’absència del nen per la por que pogués haver-los passat alguna cosa per les denúncies anteriors de la mare.

L’assassí de sa Pobla va confessar el crim en un missatge de WhatsApp a un germà de la víctima, segons una informació del Diario de Mallorca. “He matat la Warda i el nen. Si voleu veure’ls, són a la casa”, va escriure al missatge dirigit al seu cunyat el presumpte homicida, de 26 anys. Va ser el germà de la dona, que viu a València, qui va alertar diversos familiars que viuen a Mallorca. El nen assassinat era fill del detingut. La parella s’havia instal·lat a Mallorca fa més de deu anys, tot i que van estar un temps vivint al Marroc, d’on era originari l’autor confés del crim.

El jutjat de violència contra la dona del Vendrell (Baix Penedès)

La dona escanyada a Mallorca esperava un fill i va rebre una ordre de protecció fa anys per maltractam­ent

s’ha fet càrrec del crim de Creixell. Els Mossos investigue­n el cas amb una única hipòtesi. El presumpte homicida va disparar dues vegades a la seva dona i, després d’assegurar-se que era morta, es va suïcidar d’un tret. El cos d’ella va ser localitzat estirat sobre un llit, mentre que el cadàver de l’homicida era en una altra habitació del pis.

El fill de la dona assassinad­a a Creixell va trucar a la policia des de l’estranger, després d’intentar localitzar per telèfon la mare i no obtenir resposta des de feia uns quants dies. La dona tampoc no s’havia presentat a la feina, en un bar de Torredemba­rra, cosa que va encendre totes les alarmes. Els serveis socials de l’Ajuntament de Creixell, que ha decretat tres dies de dol, no tenien constància de denúncies prèvies per maltractam­ents.

La parella no estava empadronad­a al municipi. Vivia en un pis de la urbanitzac­ió Racó del Cèsar. El col·lectiu feminista Papallones Liles va organitzar ahir mateix una concentrac­ió de repulsa.

Al llarg d’aquest 2021 ja han mort assassinad­es a mans de les seves parelles onze dones a Espanya. El nen de set anys escanyat pel pare a sa Pobla és la víctima número dotze de la violència de gènere durant els primers cinc mesos i mig d’aquest any.

 ?? CATI CLADERA / EFE ?? Els agents precitant ahir el domicili de la dona assassinad­a amb el seu fill a sa Pobla (Mallorca)
CATI CLADERA / EFE Els agents precitant ahir el domicili de la dona assassinad­a amb el seu fill a sa Pobla (Mallorca)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain