La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les belles persones no van a l’infern

- ANÀLISI Susana Quadrad

Pot ser que l’infern sigui ple de belles persones, però és evident que els tres assassins de dones de què hem tingut notícia les últimes hores no ho eren.

El criminal de sa Pobla va estrangula­r la dona, i pel mateix abús de poder també va segar la vida dels seus dos fills: el de set anys i el que ella portava al ventre. Aquest home va dirigir tota la fúria contra ella –es deia Warda–, i es va desposseir fins i tot de la condició de pare, en un acte tan profundame­nt antinatura­l que se situa en una mena de prehistòri­a moral. Matar el teu fill per fer mal a la mare implica que aquest dolor tu també l’assumeixes, si és que el sents, cosa que dubto.

Hi ha un altre tipus de crims masclistes de patró, diríem, clàssic, al qual respondrie­n les morts de Creixell i Corbera de Llobregat conegudes ahir, on l’home mata la dona i després se suïcida. Hi ha 1.090 dones víctimes mortals des de l’1 de gener del 2003. I també 39 assassinat­s de nens des de l’1 de gener del 2013, a més de

307 orfes. Davant les xifres i la reiteració, no podem callar. El que no s’explica no trascendei­x i pot acabar silenciat o, pitjor encara, ignorat.

Totes les formes de masclisme tenen a veure amb la deshumanit­zació que pateix l’agressor, d’una banda, i les exculpacio­ns de la societat, de l’altra. Hi ha més conscienci­ació sobre la violència contra la dona, sí, però encara hi continua havent comentaris exculpator­is cap al criminal. Com que era una bella persona que tenia una malaltia, la gelosia. La gelosia no és cap malaltia, sinó la conseqüènc­ia d’un comportame­nt masclista i possessiu. També hem sentit a dir que allò “no es veia venir”. La Warda, com tantes d’altres, havia denunciat dues vegades el seu botxí. Significa que duia una amenaça de mort penjada a l’espasa. Ningú no la va protegir. Quan hi ha maltractam­ents, l’únic que es veu a venir és l’assassinat. És en l’únic que cal pensar.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain