La Vanguardia (Català-1ª edició)

La llei implantarà i encarirà les taxes d’escombrari­es per exigència de la UE

- ANTONIO CERRILLO

El Consell de Ministres va aprovar ahir el projecte de llei de Residus, destinat a millorar la gestió dels rebutjos municipals a Espanya i elevar-ne les taxes de reciclatge. L’any 2020 va acabar sense que les administra­cions espanyoles aconseguis­sin complir els objectius previstos a la directiva comunitàri­a: la fita per a aquell any era aconseguir un nivell de reciclatge d’un 50% i només s’ha aconseguit un 34,7% (fins al 2019).

En aquest context, i després de les reiterades peticions de la Comissió Europea, el Ministeri per a la Transició Ecològica recorrerà a la implantaci­ó de taxes i impostos com a instrument per aconseguir una gestió millor dels rebutjos.

Per primera vegada, els ajuntament­s espanyols es veuran obligats a implantar una taxa pública diferencia­da i específica per a la recollida i el tractament dels rebutjos domèstics municipals que són competènci­a seva. Es busca d’aquesta manera dotar de prou finançamen­t els municipis, cosa que sovint no passa.

La futura llei també instaurarà un impost sobre l’abocament i la incineraci­ó dels residus (municipals, industrial­s...). Així la descàrrega de residus en abocador o el tractament en incinerado­res tindrà un gravamen per penalitzar aquesta fórmula de control poc adequada i fomentar el reaprofita­ment dels materials i prevenir el tractament finalista. Encarir aquesta via és la manera d’obrir les portes a aconseguir una reducció més elevada i la recuperaci­ó de materials i rebutjos municipals.

Una altra de les novetats destacades és la implantaci­ó d’un impost específic per avançar en la reducció dels envasos de plàstic no reutilitza­bles. Tindrà un caràcter indirecte i recaurà sobre la fabricació, importació o adquisició d’envasos de plàstic no reutilitza­bles. En última instància l’impost es repercutir­à sobre el consumidor. La previsió és que es pugui assolir una recaptació de prop de 724 milions d’euros a l’any.

La futura llei ampliarà la responsabi­litat que fins ara tenen els fabricants i productors en la recollida selectiva i reciclatge d’envasos i altres productes (envasos lleugers de plàstic, brics, llaunes, vidre, paper i cartró...), de manera que hauran de pagar íntegramen­t pel reciclatge d’aquests productes (assumint els costos dels contenidor­s de recollida selectiva, la neteja i el transport de productes fins a les plantes de tractament per al posterior reciclatge).

La llei adapta les directives europees i obliga a implantar les recollides selectives, desterrarà determinat­s plàstics d’un sol ús i exigirà la reducció dels envasos i recipients alimentari­s per a consum immediat (un 50% el 2026 respecte al 2022 i un 70% per al 2030 respecte al mateix any.). A partir de l’1 de gener del 2023 quedarà prohibida la distribuci­ó de franc de les bosses de plàstic d’un sol ús. Per a les ampolles de plàstic el text estableix objectius de recollida separada en dos horitzons temporals: el 2025 se n’han de recollir separadame­nt un 77% en pes respecte a l’introduït al mercat, i pujarà a un 90% el 2029.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain