La Vanguardia (Català-1ª edició)

El PSOE frena al Congrés la llei trans per la lliure elecció de sexe

La pugna entre Calvo i Montero es trasllada al debat a la Cambra Baixa

- CRISTINA SEN

El camí de la proposició de llei per a la igualtat real i efectiva de les persones trans ha estat breu. L’abstenció del PSOE i el vot en contra del PP i Vox van frenar ahir la presa en considerac­ió al Congrés d’una iniciativa presentada per diferents grups d’esquerres. Aquesta iniciativa era la resposta i una forma de pressió cap als socialiste­s davant el lent avenç a l’Executiu de la legislació impulsada per la ministra Irene Montero davant les reticèncie­s de la vicepresid­enta Carmen Calvo.

El debat, tal com es va evidenciar durant la sessió parlamentà­ria, continua enredat entorn de la lliure determinac­ió de la identitat de gènere de les persones trans (el sexe als registres) que defensa tant la legislació de Montero com la que es va debatre al Congrés. La lliure elecció de la identitat de gènere sense cap mena de condicions va ser defensada pels representa­nts d’ERC, Podem, Ciutadans, Compromís, PNB, JxC, Més Madrid, la CUP i Bildu, que van assenyalar que és un pas imprescind­ible per posar fi a la discrimina­ció que pateixen.

La diputada del PSOE Susana Ros va sortir al pas de la pressió que s’ha traslladat al seu grup al Congrés anunciant una abstenció basada en diferents qüestions. En primer lloc, va esmentar la insegureta­t jurídica que comporta el dret a la “lliure elecció” de la identitat de sexe registral. La diputada es va mostrar a favor de modificar la legislació que fa referència a la necessitat actual de disposar d’informes que patologitz­en les persones transsexua­ls per accedir a canviar legalment la seva identitat. Però des de les files socialiste­s s’entén que l’autodeterm­inació de gènere ha de tenir uns requisits legals.

En aquest sentit va subratllar davant la presència d’Irene Montero que les lleis “no són manifestos ni mers actes declarator­is”. Serveixen, va dir, per garantir drets, i en “aquest cas veiem deficiènci­es també en l’àmbit sanitari, educatiu, esportiu o laboral, entre d’altres”.

Tot i que no és el més habitual en un debat d’aquestes caracterís­tiques al Congrés en una iniciativa que emana de la Cambra i no pas del Govern central, va agafar la paraula la ministra d’Igualtat. Montero va demanar “perdó” a les persones trans per no haver pogut portar a debat la llei que va presentar a l’Executiu. Però va manifestar “un compromís ferm perquè la lliure determinac­ió de la identitat de gènere sigui una realitat aquesta mateixa legislatur­a”. I va assenyalar que Europa insisteix que la manera per garantir els drets de les persones trans és aquesta.

La diputada socialista va apuntar que ben aviat s’aprovarà al Consell de Ministres la llei d’igualtat de les persones LGTBI, que en principi es fusionarà amb la legislació específica pels drets de les persones trans. Tal com es va observar ahir, la pugna entre el PSOE i Podem a l’Executiu es manté vigent.

En les argumentac­ions en contra, el PP va fer al·lusió a la insegureta­t jurídica, i va posar com a exemple la introducci­ó de la figura “ares” (a més de pares i mares). També es va advertir de les conseqüènc­ies en els menors.

La ministra d’Igualtat afirma que l’autodeterm­inació de gènere s’aprovarà aquesta legislatur­a

 ?? FERNANDO VILLAR / EFE ?? La ministra Montero durant una intervenci­ó al Congrés
FERNANDO VILLAR / EFE La ministra Montero durant una intervenci­ó al Congrés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain