La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aliments per al cos i l’ànima

Actúa Ayuda Alimenta involucra el sector literari en l’entrega de cistelles de menjar

- LEONOR MAYOR ORTEGA

La crisi del coronaviru­s va tancar teatres, cinemes i sales de concerts. Va ajornar rodatges de pel·lícules i espectacle­s de dansa. La crisi del coronaviru­s ha atacat el cor de la cultura, i ha deixat sense feina tècnics, taquillers, ballarins, actors i molts altres profession­als del sector.

La Fundació Actúa Ayuda Alimenta, impulsada per Sergi Cochs, Núria Martorell, Nora Navas, Adam Colyer i Olga Cámara, entre d’altres, ha volgut posar el seu granet de sorra a pal·liar els estralls de la crisi entre els treballado­rs culturals, i ha impulsat un projecte d’entrega d’aliments a persones que passen per conflictes econòmics a Barcelona i Madrid prèvia recollida de donacions. Reparteixe­n cistelles de menjar acompanyad­es de llibres. Són aliments per al cos i l’ànima.

L’entitat completa la iniciativa amb un documental en què recull les opinions de personalit­ats de diversos subsectors culturals sobre com les ha afectat la pandèmia de la covid. Actúa Ayuda Alimenta ja ha ajudat treballado­rs de la dansa, el cinema, la música i el circ. Ahir va ser el torn del món de la literatura. La cita va ser a L’Ateneu de Barcelona al matí, i la conclusió, bastant unànime: el llibre ha esquivat aquesta crisi millor que altres discipline­s.

Carmen Berasategu­i, directora del festival de poesia Nudo, considera que “aquesta pandèmia ha estat una adversitat per a tothom”, però es mostra convençuda que “també és una oportunita­t per canviar coses i créixer d’una altra manera”. I Jon Botas, responsabl­e de Trampa Ediciones, recorda que “els primers mesos hi va haver molta incertesa i es va paralitzar tot”, però és conscient que “el llibre ha encaixat més bé aquest cop, perquè l’acte de llegir és molt íntim”. La lectura ha estat una via d’escapament durant el confinamen­t que ha revelat una realitat ja incontesta­ble: “L’enemic del llibre no eren les plataforme­s d’internet; eren els bars”.

El director literari de Debate, Taurus i Literatura Random House, Miguel Aguilar, coincideix en aquest punt de vista: “Ha estat un any bo en el sentit que la gent ha trobat refugi i consol en els llibres i la literatura ha recuperat el paper que tenia abans”. Pel poeta Unai Velasco, “les coses van anar malament al principi, però després van

INICIATIVA SOLIDÀRIA La fundació ha volgut posar el seu granet de sorra per pal·liar els estralls de la crisi

repuntar per la inclusió de la literatura entre les possibilit­ats de lleure”.

El crític Ignacio Echevarría, sense discrepar dels seus companys, afegeix un punt de realisme i recorda que “el sector editorial ja estava molt sacsejat per la crisi del 2008 i per la tecnològic­a, que ha canviat els paràmetres de lectura”. I el llibreter infantil i poeta Enric Boluda recorre a la metàfora d’en Frederick, el personatge de Leo Lionni, un ratolí que amb els seus companys es prepara per a l’hivern: “La resta dels ratolins recullen menjar i miren amb desconfian­ça en Frederick, que fa provisió de paraules, de música, de colors..., però quan arriba l’hivern les històries i les cançons d’en Frederick són tan ben rebudes com el pa”. Aliments per al cos i l’ànima.

 ?? XAVIER CERVERA ?? Unai Velasco i Carmen Berasategu­i reparteixe­n menjar i llibres
XAVIER CERVERA Unai Velasco i Carmen Berasategu­i reparteixe­n menjar i llibres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain