La Vanguardia (Català-1ª edició)

“S’ha acabat un cicle”

Laporta anuncia que emprendrà una renovació de l’equip i el club firmarà un crèdit de 500 milions

- LA REESTRUCTU­RACIÓ BARCELONIS­TA CARLES RUIPÉREZ ANAÏS MARTÍ GUANYAR TEMPS A CURT TERMINI

Vents de canvi al Barcelona. Sentint parlar el president Joan Laporta s’intueix un estiu mogut al Camp Nou. Se’ls gira feina al nou mandatari i a la secretaria tècnica del club. Perquè Laporta, que encara està dubtant i molt si rellevar o no Ronald Koeman a la banqueta del primer equip, està decidit a emprendre una important remodelaci­ó de la plantilla. “En el futbol masculí entrarem en un procés de renovació perquè crec que el cicle s’ha acabat”, va anunciar el president a la Festa de l’Esport Català.

Tal com avançava ahir La Vanguardia, pesos pesants com Piqué, Busquets i Jordi Alba han deixat de ser imprescind­ibles. També s’escoltaran ofertes per Griezmann i Sergi Roberto, que acaba contracte el 2022. El pla dissenyat preveu la sortida ni més ni menys que de deu futboliste­s. La declaració de “procés de renovació” confirma aquesta idea de canvi.

Les paraules de Laporta, que no s’ha prodigat en la premsa els dos mesos que fa que va prendre possessió del càrrec, deixen clar que té la intenció d’entrar a fons en l’aspecte esportiu per canviar la dinàmica després de com s’ha diluït l’equip blaugrana a la recta final de la Lliga i de com ha perdut totes les opcions de lluitar pel títol. El Barça vol canviar la seva imatge i això implica cares i saba nova al vestidor. “Crec que s’ha acabat el cicle”, va dir sense embuts.

“S’ha perdut la Lliga de manera incomprens­ible”, va afegir. Laporta es fa seu el malestar dels aficionats barcelonis­tes per la forma com s’ha escapat la Lliga, en una mala ratxa en què l’equip de Koeman només ha pogut guanyar en una de les últimes cinc jornades. “El futbol femení és el que mostra l’orgull de tots els culers. És normal que estiguem contents amb la Champions aconseguid­a”, va dir per contraposa­r les trajectòri­es dels dos equips, ascendent i il·lusionant la de les jugadores de Lluís Cortés, descendent i decebedora la dels futboliste­s de Koeman. El president va fer les declaracio­ns quan va recollir un premi per al futbol femení a la gala organitzad­a pel diari Sport.

Amb el gran èxit de diumenge a Göteborg encara recent, ara la missió de Laporta passa per millorar les prestacion­s al Barça masculí. Per això, necessitar­à liquiditat econòmica per emprendre les operacions de reforç. En aquest sentit, el Barça està a punt de firmar un préstec de 500 milions amb Goldman Sachs amb què refinançar­à el deute.

En espera que la Lliga abaixi el teló dissabte, l’equip econòmic que formen el vicepresid­ent Eduard

Romeu i el director general, Ferran Reverter, continua buscant solucions per a la delicada situació de les arques del club, amb un deute brut que puja a 1.173 milions. I aviat esperen tenir bones notícies per a la tresoreria, perquè fonts barcelonis­tes asseguren a aquest diari que el club està en avançades negociacio­ns per tancar un préstec de 500 milions. Aquests diners seran un baló d’oxigen que permetrà respirar al Barcelona sense la pressió d’un deute urgent a curt termini que superava els 700 milions. El banc d’inversió dels Estats Units Goldman Sachs és el favorit per tancar l’acord, tot i que a sobre de la taula hi ha altres possibilit­ats que encara s’estan acabant d’estudiar.

El diari

L’Esportiu va destapar ahir com una realitat el crèdit que anticipa el fons d’inversió. Tot i això, el Barcelona considera que el pacte dels 500 milions està encarrilat però no tancat. De fet, una prova que la feina està molt avançada és que dins de la junta directiva esperen que el préstecs es pugui tancar a finals d’aquest mateix mes.

Demà, en la reunió de la junta que se celebrarà al migdia, pot ser un moment per tractar el tema abans de ratificar-lo. Després l’entesa s’haurà de sotmetre a votació en assemblea, ja que l’ingrés supera els 100 milions. Una de les prioritats en aquest àmbit econòmic sempre ha estat refinançar part del deute, i és el que s’aconseguei­x amb el nou compromís.

Aquest import el Barcelona el destinarà per cobrir tres vies. D’una banda, es pagarà als bancs creditors als quals el club deu diners. També ha de fer front al venciment dels bons, per un valor de 200 milions, que va emetre l’anterior directiva, presidida per Josep Maria Bartomeu. I, d’altra banda, podrà abonar les nòmines als futboliste­s sense que es creïn els problemes de tresoreria que s’intuïen.

Més que un refinançam­ent del deute es tracta d’una concentrac­ió del dèbit amb Goldman Sachs, ja que les condicions que ofereix són millors que les que poden oferir diversos bancs per separat. El banc dels Estats Units té una bona relació amb el club, ja que va pactar amb Bartomeu finançar les obres de l’Espai Barça per un valor de 800 milions, però al club s’afanyen a especifica­r que són dos afers paral·lels i diferents.

La intenció del Barcelona és utilitzar inicialmen­t 100 milions que li permetran acabar la temporada amb normalitat i poder pagar els esportiste­s. Sense aquesta preocupaci­ó, Laporta se centrarà en els canvis i en el projecte 2021-2022.

El president es fa seu el malestar del barcelonis­me amb el final de Lliga dels de Koeman i vol canviar la dinàmica

El préstec de Goldman Sachs permetrà refinançar el deute, pagar creditors i abonar les nòmines dels futboliste­s

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Joan Laporta xuta una pilota a la gespa del Camp Nou durant la campanya electoral
LLIBERT TEIXIDÓ Joan Laporta xuta una pilota a la gespa del Camp Nou durant la campanya electoral

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain