La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Em nego a ser un titella”

El cop d’Estat a Birmània al febrer esguerra el somni olímpic del nedador Win Htet Oo

- LA LLUITA PELS DRETS CIVILS ISMAEL ARANA Hong Kong. Correspons­al

L’1 de febrer el nedador birmà Win Htet Oo es va despertar amb la notícia que els militars del seu país havien pres el poder amb un cop d’Estat. Després de la sorpresa i la indignació inicials va arribar el desencant de veure com s’esfumaven dos dels seus somnis més preuats: una Birmània democràtic­a i la seva participac­ió en els Jocs Olímpics de Tòquio.

La primera desil·lusió li va venir imposada, no hi va haver res que pogués fer per impedir-la. La segona, per molt de greu que li sabés, va ser per voluntat pròpia. “Em nego a ser un titella al servei de la propaganda del règim; per això no aniré a Tòquio”, explica a La Vanguardia per telèfon des de Melbourne, a Austràlia, on treballa i s’entrena de cara a aquests Jocs des del 2017.

De 26 anys, Win Htet Oo es va convertir en el primer nedador de Birmània que es classifica per a la cita toquiota després dels Jocs del Sud-est Asiàtic del 2019 als 50 metres lliure. Des d’aleshores, el seu compte de Facebook, ara reformat, era tota una declaració d’intencions: “Soc un nedador de Birmània que somia amb Tòquio 2020. Segueix-me en el viatge”, convidava.

Tot i això, el cop d’Estat de l’exèrcit birmà i la detenció per complet de la cúpula civil, incloent-hi la Nobel de la Pau septuagenà­ria Aung San Suu Kyi, es va creuar en aquest camí. Des de l’aldarull, la repressió contra les protestes a favor de la democràcia ha segat la vida de més de 760 civils i més de 3.000 persones més han estat arrestades. Mentrestan­t, un poderós moviment de desobedièn­cia civil contra la junta militar manté paralitzad­a gran part de l’economia nacional, amb milers de funcionari­s, docents, empleats de banca o sanitaris negant-se a posar la seva feina al servei del règim.

Amb aquest panorama, l’esportista va decidir el 10 d’abril fer pública la renúncia als Jocs en un dur comunicat en què es negava a participar en la desfilada

NEGATIVA “Si em nego a ser a Tòquio és per demostrar que els atletes també rebutgem la dictadura”

d’obertura “sota una bandera xopa de sang” del seu poble. “És la meva manera de col·laborar amb el moviment de desobedièn­cia civil, de mostrar que els atletes també rebutgem aquesta dictadura. El contrari serviria als militars per mentir i dir que tot va bé sota el seu govern”, explica a l’altra banda del telèfon.

Ara com ara Win Htet Oo és l’únic atleta del país que ha renunciat públicamen­t als Jocs per mostrar el rebuig dels militars. “Al principi alguns van expressar desacord amb el cop i van fer costat al poble”, explica. Però després la majoria han reduït o han eliminat la presència a les xarxes socials. “Això em fa pensar que els han amenaçat perquè estiguin callats i que els volen forçar a anar als Jocs per utilitzar-los com a titelles”, especula.

Fora de les seves fronteres, una gran part de la comunitat internacio­nal ha condemnat el cop –els Estats Units, la Gran Bretanya o la Unió Europea fins i tot han interposat sancions– i demana que s’aturi la violència i una sortida negociada a la crisi.

Per la seva banda, el Comitè Olímpic Internacio­nal (COI) continua reconeixen­t el Comitè

Olímpic Birmà, que al seu torn depèn del Ministeri de Salut i Esport, cosa que el nedador considera “inacceptab­le” perquè soscava els valors olímpics. “D’acord amb la Carta Olímpica, els comitès haurien de fomentar l’esport, la humanitat i el contacte entre la gent per gaudir de l’esport plegats. Això és impossible quan tens els militars birmans al capdavant del ministeri”, critica. “La meva meta és que el COI no els reconegui i els negui l’oportunita­t de participar a Tòquio”.

Win Htet Oo va començar a nedar amb sis anys a Manila (Filipines), on hi havia destinat el seu pare, un metge al servei de l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS). De natura introverti­da i solitària, sempre ha viscut la natació com un esport que s’ajusta com un guant a la seva personalit­at, i fa uns quants anys que es prepara amb afany per donar el millor de si mateix en una cita olímpica.

Des de Melbourne observa amb profunda preocupaci­ó la situació del seu país. Després de dècades de conflictes armats localitzat­s a les regions ètniques fronterere­s, l’aldarull corre el risc de degenerar en una sagnant guerra civil en tot el territori davant l’Exèrcit, ben entrenat i armat, contra una població civil poc bregada en les arts de la guerra. “Seria una de les atrocitats més grans al món actual”, afirma.

Sobre el seu futur, assegura que es continuarà entrenant i que li agradaria poder utilitzar l’esport com una eina de reconcilia­ció que serveixi per desenvolup­ar lligams a la seva comunitat. Per això es planteja de viatjar al seu país o als territoris veïns, on es concentren les persones desplaçade­s pel conflicte, per mirar d’ajudar en la mesura possible.

Més complicat sembla el fet d’assistir a una cita olímpica, cosa per a la qual posa com a condició inexcusabl­e una Birmània lliure. Tot i així, diu que no es penedeix de la seva decisió perquè sap que fa el que toca. “Si jo hi anés, tindria mala consciènci­a fins al final dels meus dies”.

“Que el COI reconegui el règim birmà em sembla inacceptab­le: no fomenta els valors de l’esport”

 ?? ASANKA BRENDON RATNAYAKE / AFP ?? Win Htet Oo durant una concentrac­ió a l’abril a Melbourne
ASANKA BRENDON RATNAYAKE / AFP Win Htet Oo durant una concentrac­ió a l’abril a Melbourne

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain