La Vanguardia (Català-1ª edició)

Alemanya confirma el nihil obstat a la compra de deute pel BCE

- LALO AGUSTINA

El Tribunal Constituci­onal Federal d’Alemanya deixa el camí expedit al programa de compra de bons sobirans i corporatiu­s del Banc Central Europeu (BCE). L’oposició podrà continuar sent doctrinal o política, tant dins com fora de la institució que presideix Christine Lagarde, però no jurídica. L’alt tribunal va fer públic ahir que ha inadmès a tràmit dos recursos contra la seva sentència del passat 5 de maig del 2020 i que tenien per objectiu que l’organisme revisés el seu dictamen per frenar el programa de compra d’actius del BCE.

El banc central va iniciar la seva anomenada expansió quantitati­va el 2015 –sis anys després que ho fes la Reserva Federal dels Estats Units– per facilitar el finançamen­t dels estats de l’eurozona, les seves empreses i famílies i propiciar el creixement de l’economia. El 2020, amb motiu de la pandèmia, va engegar un programa extraordin­ari d’1,85 bilions d’euros per combatre la crisi que ja ha elevat els actius del BCE per sobre dels 7,6 bilions, a prop del 80% del PIB de l’eurozona.

Ara, aquest rumb es veu plenament confirmat en un moment de màxim desplegame­nt del BCE al mercat. L’alt tribunal alemany considera que els recursos presentats contra la seva decisió anterior “superen l’àmbit de procedimen­t” per a una reclamació d’aquest tipus d’acord amb la legislació. Segons la seva opinió, les peticions “anirien més enllà dels punts de fet i dret” i arxiva així l’assumpte.

El tribunal amb seu a Karlsruhe entén, a més, que els recursos presentats no estan fonamentat­s perquè tant el Govern alemany com el Bundestag han abordat i valorat substancia­lment les decisions de política monetària del BCE després del dictamen del maig del 2020. A més, el mateix BCE ha realitzat una valoració de proporcion­alitat quant a les seves actuacions de política monetària, tal com li va exigir el Constituci­onal.

El maig del 2020, el tribunal va desestimar parcialmen­t la reclamació presentada gairebé cinc anys enrere per un grup d’acadèmics i empresaris alemanys

El Constituci­onal rebutja els recursos dels qui demanaven que es frenés l’acció del BCE al mercat

contra el programa inicial de compres de deute públic del BCE, encara que va precisar que la institució amb seu a Frankfurt s’havia excedit en les seves atribucion­s i el volum de compres tenia un abast desproporc­ionat. Per això, el tribunal va exigir que s’hi introduïss­in canvis en un termini màxim de tres mesos.

Passat aquell temps, el BCE va fer una valoració de proporcion­alitat i va col·laborar amb l’Executiu i el Parlament d’Alemanya. Això va motivar que a l’agost el Bundesbank, el banc central d’Alemanya, informés que continuari­a formant part de les compres de bons sobirans per part del BCE.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain